На українську землю має прийти господар, а не перекупник

На українську землю має прийти господар, а не перекупник

18.05.2017, 13:07

Українською сільськогосподарською землею має володіти справжній господар, а не грошовитий перекупник.

Про це вчора під час дискусії «Земля і люди: як провести земельну реформу і не нашкодити громадянам України?» в Українському кризовому медіа-центрі заявив народний депутат від фракції «Батьківщина» Вадим Івченко.

Вадим Івченко переконаний в тому, що більшість українців не довіряють владі і не вірять, що, відкривши ринок землі, вона захистить їх від рейдерських захоплень, від свавілля чиновників, обману та втрати власних наділів.

Щодо ризиків скасування мораторію та проектів реформ, які існують сьогодні, Вадим Івченко позначив чотири найважливіших питання:

1.     Фінансові питання. Хто саме буде покупцем української землі? Чи це будуть великі землевласники та агрохолдинги, більшість з яких належать іноземним власникам, олігархи, перекупники – або ж держава дасть можливість купити землю саме тим, хто на ній працюватиме — фермерам, сімейним фермам або сільськогосподарським кооперативам? Чи створить держава відповідні кредитні, дотаційні програми, різного роду допомогу?

2.     Невирішені досі питання власності та землекористування: відумерла спадщина, землі спільного користування, землі КСП, передача землі у розпорядження територіальних громад, консолідація землі для більш ефективного землекористування.

3.     Питання державної підтримки фермерів та сімейних фермерських господарств, аби не залишились вони поза цим ринком. Земля повинна давати людям роботу та дохід.

4.     Встановлення так званих «маяків», які не дозволять перехід землі «не в ті руки» або унеможливлять консолідацію великих масивів в однієї особи. У Франції, наприклад, бажаючи не можуть купити землю, якщо  7 років не орендували її, а після купівлі ще 15 років не можуть її продавати.

             Нагадаємо, що  «Батьківщина» попри заборону суду проводити Всеукраїнський референдум про заборону продажу сільськогосподарської землі, ініціювала Всенародний референдум і збере необхідну кількість підписів за продовження мораторію на заборону продажу сільськогосподарської землі. В тому числі і для того, щоб продемонструвати президенту, і нагадати, що він живе в парламентсько-президентській країні. Долю української землі мають вирішувати всі українці, а не лічені можновладці.

1