На Центральній площі Чернівців розгорнули банер із зображенням Романа Шухевича на честь дня його народження

На Центральній площі Чернівців розгорнули банер із зображенням Романа Шухевича на честь дня його народження

30.06.2020, 11:30

До 113-ї річниці від дня народження Генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича добровольці, ветерани російсько-української війни встановили на Центральній площі Чернівців банер зі світлиною визначного українця.

Про це повідомила журналістка Галина Єреміца. 

Світлина від Галини Єреміци.

Довідково: 30 червня 1907 року народився Роман Шухевич “Тарас Чупринка” – генерал-хорунжий, Головний командир УПА (1943-1950).

Служив у польському війську. Після заснування ОУН був крайовим бойовим референтом, під його керівництвом здійснено експропріаційні акти в польських банківсько-поштових установах та замахи на урядовців.

1937-го створив рекламну фірму “Фама”, яка була легальним прикриттям інформаційної діяльності ОУН та заробляла для цього гроші.

У 1941-му став командиром батальйону “Нахтігаль”. Українські старшини батальйону брали участь у проголошенні відновлення Української держави у Львові 30 червня 1941-го.

Під керівництвом Романа Шухевича ОУН реалізувала важливі політичні рішення. У серпні 1943 року було проведено 3-й Надзвичайний великий збір ОУН, прийнято розгорнуту програму організації, що була по суті програмою національно-визвольного руху. В листопаді за участі Шухевича було проведено Конференцію поневолених народів, своєрідний антикомуністичний Інтернаціонал, який мав стати основою антирадянського фронту боротьби народів СРСР.

У липні 1944 року створено своєрідний підпільний парламент – Українську головну визвольну раду. До неї увійшли представники різних політичних сил. Шухевич вважав, що єдність українського визвольного руху є запорукою успіху.

Роман Шухевич розбудовував УПА за зразком регулярних армій: створювались штаби (Головний та регіональні), офіцерські (старшинські) школи, система звань та посад, власна нагородна система. 

1