На території парків Шиллера і Федьковича процвітає хаос та анархія при цілковитій бездіяльності муніципальної влади (думка)

На території парків Шиллера і Федьковича процвітає хаос та анархія при цілковитій бездіяльності муніципальної влади (думка)

10.02.2020, 10:02

Невдячна пам’ять або чому письменникам незатишно у труні? (роздуми про стан чернівецьких парків та зон відпочинку)

Сьогодні, я (вкотре) перечитував «Розбійники» Фрідріха Шиллера. Згадав я про них від вражень зі спектаклю до однойменної опери Джузеппе Верді, що я відвідав був позавчора у Львові. Також я пригадав в декількох контекстах оперного спектаклю пару-трійку гуморесок «буковинського соловія» Юрія Федьковича.  У Чернівцях, між іншим, на їхню честь названі парки. Самим номінантам краще про це не знати, але, на їхнє нещастя, вони про це вже дізналися. Тому і перевертаються постійно у своїх гробівцях до повної втоми.  Їх поступово стає жалко!  

А все тому, що стан, в якому підтримуються чернівецькі парки, названі їхніми іменами, примушує їх постійно перевертатися у гробівці з боку на бік. На їх території в усі пори року процвітає хаос та анархія при повній бездіяльності муніципальних депутатів.

У парках, названих їх іменами, майже немає брукованих алей та східців. Сміття валяється просто під ногами. Шиллер не міг би посидіти з Гете у чернівецькому парку Шиллера, оскільки сидіти практично нема на чому. Та і в присутності хуліганів, наркоманів, металістів та інших невігласів «штюрмерської лірики» не напишеш – поезія вийде зовсім інакша – в стилі групи «Rammstein». Не набагато краща ситуація і у парку Федьковича, де сміття і старі банки з-під пива валяються навіть біля ще австрійського пам’ятника цісарю.

У тій же Німеччині люди полюбляють «шпацирувати» парками ввечері. Вже у парках Шиллера та Федьковича це достатньо ризиковано, оскільки публічного освітлення там не було ще  мало не з часів самих вказаних поетів. Схоже, муніципальним депутатам однаково, в якому стані знаходяться згадані парки (хоча вони і розміщенні у буферній зоні ЮНЕСКО). Ба, навіть більше – коли настає зима, то весь сніг, що його очистили в центрі міста, скидають тоннами у названих парках, що побічно свідчить про цілеспрямовану атаку на міські зони відпочинку.

Погоджуюся, шановні муніципальні депутати, це ваше право. Але якщо вже на те пішло, то хоча б зніміть імена письменників з назв парків – хоч їхні тіла отримають заслужений спокій. Бо в своєму нинішньому стані парки варто назвати хіба що іменами Тіля Ліндеманна та Валерія Кіпєлова.

Влад Горенюк  

 

На відео: Чернівці парк Жовтевий!!! Коментарі зайві!!! Чи потрібна нам така влада в місті вирішувати нам??? - прокоментував відео Сергій Качмарський.

1