На території НПП «Вижницький» вкторе незаконно нарубали дерев майже на пів мільйона гривень

На території НПП «Вижницький» вкторе незаконно нарубали дерев майже на пів мільйона гривень

08.12.2020, 11:10

Державною екологічною інспекцією Карпатського округу спільно з представниками Департаменту контррозвідки СБУ протягом 24-27 листопада 2020 року проведено позапланові перевірки щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства на території Національного природного парку «Вижницький». В ході проведення яких виявлено незаконну порубку 137 дерев породи бук, дуб, ялина та ялиця. 

У відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 24 липня 2013 року № 541 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд», Інспекцією підраховано шкоду та виставлено претензії на відшкодування шкоди за порушенням законодавства про природно-заповідний фонд в розмірі 490,433тис.грн. 

Для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, проведення слідчих дій та подальшого притягнення винних осіб до відповідальності матеріали перевірки направлено до Департаменту контррозвідки СБУ.

 В.о. начальника Михайло АВРАМ

Водночас Держлісгосп Буковини зазначає,  що відстоюватиме законність своїх дій. 
 
Берегометські лісівники ВИННІ лише в тому, що не ліквідували вчасно осередки шкідників та хвороб у лісі.
 
Адже всі необхідні дозволи та ліміти на проведення санітарних рубок дерев на ділянках лісу, що відносяться до природньо-заповідного фонду і входять до складу НПП «Вижницький» (без вилучення) лісгосп отримав. Однак за браком часу не встигли виконати всі заплановані роботи.
 
Втім, все по черзі.
 
З метою недопущення погіршення санітарного стану лісів, розповсюдження хвороб та шкідників лісу, а також втрат технічної якості деревини ДП «Берегометське лісомисливське господарство» заздалегідь підготувало та подало всі необхідні документи для отримання дозволів на проведення санітарних заходів. Однак ліміт на використання природних ресурсів в лісових масивах, що відносяться до природньо-заповідного фонду на площі 56,5 гектарів, ДП «Берегометське ЛМГ» отримало лише у вересні 2019 року. Відтак, мало лише три місяці для організації та проведення необхідних робіт.
 
Примхлива осіння погода не дозволила спеціалістам підприємства освоїти весь виділений ліміт – не проведені були санітарно-вибіркові рубки на площі 4,2 га.
В ході проведення позапланової перевірки спеціалістами Державної екологічної інспекції Карпатського округу встановлено, що, ніби, ДП «Берегометське ЛМГ» допустило порушення діючого законодавства.
 
Наразі ДП «Берегометське лісомисливське господарство» категорично не згідне з висновками природозахисників і буде доводити свою правоту в судових органах.
 
Пресслужба Чернівецького ОУЛМГ
 
1