На ринку небанківських кредитних установ розкрита чергова афера

На ринку небанківських кредитних установ розкрита чергова афера

01.07.2013, 04:03

3 липня о 14-00 в Першотравневому районному суді м. Чернівці відбудеться засідання суду у справі кредитної спілки «Фінансові традиції». 

Трохи історії. На ринку небанківських кредитних установ розкрита чергова афера. Після того як правоохоронні органи порушили кримінальні справи у відношення посадових осіб кредитної спілки "Фінансові традиції", регулятор припинив дію їхніх ліцензій на залучення депозитів. Учасники ринку вважають, що повернути близько 45 млн грн вкладникам можна буде тільки якщо кредитні спілки зберегли якісний кредитний портфель. Про це пише "Комерсант-Україна".

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг, в середині січня тимчасово призупинила дію ліцензій двох кредитних спілок (КС), повідомив "Комерсант" джерело в комісії. Черкаському союзу "Фенікс-Черкаси" заборонено надавати фінансові кредити за рахунок залучених коштів, крім внесків (вкладів) членів КС на депозитні рахунки, а чернівецькій спілці "Фінансові традиції" - залучати внески (вклади) членів КС на депозитні рахунки та здійснювати кредитування за рахунок цих коштів. " В обох випадках підставою для припинення ліцензії стала відсутність КС за місцем реєстрації.

Отримати офіційний коментар комісії не вдалося, а джерело пояснило, що приводом для перевірки кредитних спілок стало порушення кримінальних справ у відношенні їх керівників. За його словами, КС "Фінансові традиції" залучив у громадян не більше 20 млн грн.

В управлінні МВС у Чернівецькій області повідомили "Комерсант", що старший слідчий відділу розслідування особливо тяжких справ та злочинів, учинених організованими групами і злочинними організаціями Вельнічук Я. 12 жовтня 2012 порушив відносно посадових осіб КС "Фінансові традиції" кримінальну справу. Їм інкримінується злочин за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу ("шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою"). Стаття передбачає покарання - позбавлення волі на термін від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

 Виявити потенційно проблемні організації складно навіть галузевим асоціаціям. За словами президента Всеукраїнської асоціації кредитних спілок Вікторії Волковської, щоб не допустити прийому подібних КС в об'єднання, необхідно збирати інформацію про спілки "на місцях". "Якщо представник в регіонах нам говорить, що у спілки є проблеми і потрібно вжити певних заходів, а КС не погоджується з таким рішенням, то ми розглядаємо питання про його виключення. Як показала практика, через деякий час після появи таких" перших дзвіночків "у КС починаються проблеми. І цьому є логічне пояснення: в асоціацію КС надають звітність, яка дуже добре "підчищена" ", - зазначила вона.

1