'На роботу не взяли, бо, кажуть зір поганий. А воювати, значить, не поганий' - учасник АТО

"На роботу не взяли, бо, кажуть зір поганий. А воювати, значить, не поганий" - учасник АТО

27.02.2016, 13:07

Майже півтисячі демобілізованих атовців звернулись по допомогу центру зайнятості у 2015 на Буковині. 69–ох із вже вдалось працевлаштувати. Також в обласній службі зайнятості навчають атовців новим спеціальностям та допомогають розпочати власний бізнес.

28-річний луганчанин Дмитро Лахно улітку 2015 року повернувся із зони АТО та тепер оселився на Буковині.

Дмитро Лахно, учасник АТО: Жив в Луганську, коли почалась війна, пішов в батальйон – Луганськ-1. Спочатку брат пішов, потім – я.

У Чернівцях хлопець почав шукати собі роботу. Звернувся до обласної служби зайнятості.  І намагався потрапити до поліції.

Дмитро Лахно, учасник АТО: Медкомісію я не пройшов, сказали, що в мене зір поганий. Воювати – нормально ,а в поліції сказали – зір поганий.

Роботу за фахом, відтак, за місяць Дмитрові все ж у центрі зайнятості підшукали. Тепер атовець - слюсар з ремонту газового обладнання.  

Дмитро Лахно, учасник АТО:  В Луганську я закінчив політехнічний коледж, і там же працював за спеціальністю , в мене стаж є. в Центр зайнятості звернувся, щоб вони допомогли мені знайти роботу, вони відгукнулись.

Майже 500 демобілізованих атовців звернулись за послугами до обласного центру зайнятості у 2015 році, кажуть тут. 69-х із них вже працевлаштували. Загалом за робітничими спеціальностями.

Роман Криган, керівник Черінвецького обласного центру зайнятості: Сьогодні 338 демобілізованих отримують послуги центру зайнятості. Це починаючи від надання консультацій, і закінчуючи тим, що ми допомагаємо їм розпочати власну справу. Ми на замовлення роботодавців можемо або навчити або перенавчити того чи іншого фахівця.

Окрім консультацій, навчання та пошуку роботи, у центрі зайнятості атовцям пропонують започаткувати свій бізнес. Для цього  - спершу навчають основам підприємництва, потім атовець має скласти та захистити свій бізнес-план. І вже тоді може отримати повністю річну суму разових виплат по безробіттю для початку ведення бізнесу.

Наталя Гаврада, керівник відділу обласного центру зайнятості: Їхні виплати складають в районі 4 – трохи більше чотирьох тисяч гривень. А якщо людина виявила бажання займатись підприємницькою діяльністю, ця допомога, яка розрахована на рік, виплачується одноразово.

Загалом в області, більш як два десятки атовців вже зайнялись підприємництвом. Тим часом наш герой  - Дмитро Лахно, вже зміг заочно поступити до Чернівецького університету і здобуває фах будівельника. Навчається Дмитро ,як атовець – безкоштовно, та успішно поєднує підготовку до сесії із роботою. Єдина проблема, каже – житло. Зараз хлопець мешкає в гуртожитку ВИШу. У черзі на житло йому через відсутність місцевої прописки , каже – відмовили. 

Источник: http://acc.cv.ua/chernivtsi/8398-na-robotu-ne-vzyali-bo-kazhut-zir-poganij-a-voyuvati-znachit-ne-poganij-uchasnik-ato. Сайт http://acc.cv.ua/

1