На Різдвяній виставці у Чернівецькому художньому музеї представлено 19 фоторепродукцій робіт Василя Курилика

На Різдвяній виставці у Чернівецькому художньому музеї представлено 19 фоторепродукцій робіт Василя Курилика

04.01.2018, 11:27

На Різдвяній виставці у Чернівецькому художньому музеї представлено 19 фоторепродукцій робіт Василя Курилика (1927-1977) – відомого канадського художника з буковинським корінням. Цікаво, що у представлених на виставці творах релігійні мотиви подано через сюжети, перетворені на суто побутові сцени характерні для часу життя художника. Василь Курилик зумів майстерно зобразити на полотні краєвиди канадських прерій, побут українських емігрантів, інших народів, що разом проживали в Канаді.

Наприкінці свого короткого життя художнику двічі вдалося відвідати батьківщину своїх предків – буковинське село Борівці. Варто зауважити, що три роботи В.Курилика, написані ним у той час, зберігаються в музеях України.

А світову славу Василю Курилику принесли 160 картин із серії "Страсті Христові", а також цикл монументальних робіт "Український піонер", що оповідає про життя перших українських поселенців Канади. Ці картини у 1981 році викупив канадський уряд і вони були розміщені в одній із зал Канадського парламенту.

За життя Василь Курилик був визнаним і нагороджений найвищою урядовою нагородою — Орденом Канади, а після смерті удостоївся пам’ятника, який відкрили 2015 року в провінції Манітоба. Про Василя Курилика англійською мовою видано кілька монографій, альбомів, знято фільми.

Шкода, що в Україні з творчим доробком та життям славного сина українських емігрантів у Канаді, мало знайомі. Василь Курилик доклав чимало зусиль, щоб відкрити Україну і для себе особисто, і для Західного світу. Очевидно, нам теж варто докласти зусиль, щоб пізнати його творчий доробок та стати відомим українцям.

1