На Путильщині з буреломів вилучили 478 метрів кубічних деревини

На Путильщині з буреломів вилучили 478 метрів кубічних деревини

09.10.2018, 22:15

У Капатському держспецлісгоспі відновили зруйновані негодою дороги і завершують розробку буреломів   

 Літо 2018 року видалось дуже дощовим. У горах Путильщини пройшли потужні зливи, лютували сильні вітри.

Це внесло свої корективи в роботу ДП «СЛАП Карпатський держспецлісгосп», що у високогірному Путильському районі Чернівецької області У лісфонді утворились буреломи. Поблизу с. Фошки, урочище Поляківське, загальна площа повалених дерев склала 6,8 га (на фото). До того ж, розмило значну частину лісовозних доріг. Деякі дорожні ділянки були зруйновані вщент.                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

«Ми вимушені були спрямувати значні сили на ліквідацію наслідків негоди, - розповідає Василь Миколайович Мороз, провідний інженер цього лісогосподарського підприємства. – Негода унеможливила доступ до більшості лісосік, де наші лісорубні бригади проводили планову заготівлю деревини. Лісовозна техніка не могла заїхати в гори. Це пригальмувало вивезення матеріалів лісозаготівлі та, відповідно, їх реалізацію. У свою чергу, заплановані обсяги деревини не змогли поступити у переробні цехи».

Тому на початку серпня директор ДП «СЛАП Карпатський держспецлісгосп» Василь Танасійович Бурак поставив чітке завдання: у найстисліші терміни ліквідувати наслідки стихії – відновити лісовозні дороги для досягнення запланованих обсягів заготівлі та реалізації деревини; провести відведення і розробку буреломних лісосічних ділянок для оздоровлення лісів; забезпечити безперебійну роботу підприємства в сезон відпусток та сінокосів.

Завдяки професіоналізму і самовідданій роботі працівників Карпатського держспецлісгоспу, усі проблемні ділянки лісових доріг вже відремонтовано. Відновлювальні дорожні роботи пройшли на гірських лісових дорогах загальною протяжністю 30 км. Загальна вартість ремонту лісовозних доріг становить 107 тис грн. Фінансування забезпечено силами ДП «СЛАП Карпатський держспецлісгосп».                           

Спеціалісти підприємства також вчасно і у повному обсязі провели відведення буреломних лісосічних ділянок на високогір’ї.

«Зараз вже завершуємо їх розробку. Загальний обсяг вилученої з буреломів деревини становитиме  478 метрів кубічних», – повідомляють у лісгоспі.

Лісівники інтенсивно працюють на буреломах. Завдяки цьому не допущено втрат ділових сортиментів поваленої негодою деревини. Дров’яну деревину реалізують для потреб населення Путильського району.

Вчасно забрана деревина з буреломних ділянок – це належний санітарний стан лісів, недопущення утворення вогнищ деревних хвороб. Розчищення буреломів проводили санітарними рубками, в основному вибірковими. Проте на суцільних буреломах лісівники мусили застосувати суцільні рубки.

«Ліквідація наслідків буреломів і вітровалів, розчищення лісових ділянок від повалених дерев – один з обов’язкових напрямків нашої роботи. Усі ділянки, приведені в порядок після негоди, будуть заліснені вчасно. Ми висадимо на них якісні сіянці основних лісоутворюючих порід. Тож незабаром на місці повалених негодою дерев зростатиме молодий гарний ліс», – зазначає директор ДП «СЛАП Карпатський держспецлісгосп» Василь Танасійович Бурак.

 Прес-служба Чернівецького ОУЛМГ

1


КОМЕНТАРІ (1)

Богу дякувати хоч буревій був тож " буряки" в цьому році не померзнуть буде чим зігрітися!

avatar

123

10 жовтня 2018 22:16