На Путильщині відбувся перший фестиваль 'Любіть Буковину, бо вона того варта!' (ОНОВЛЕНО)

На Путильщині відбувся перший фестиваль "Любіть Буковину, бо вона того варта!" (ОНОВЛЕНО)

27.08.2017, 08:18

26 серпня на Путильщині відбувся перший фестиваль "Любіть Буковину, бо вона того варта!". 

Спершу, на найвищій горі Буковини Яровиця, урочисто підняли державний прапор України. Також на Яровиці у селі Сарата Путилського району відбулося відкриття чергової базової станції компанії Київстар, представникам якої було одразу видано диплом рекордсмена Книги рекордів України як найвищої в нашій країні. Висота найвищої вершини Покутсько-Буковинських Карпат – гори Яровиця становить 1574 метрів над рівнем моря.

А потім учасники фестивалю, разом з представниками влади, організаторами та гостями заходу, перейшли на гору Томнатик. Тут учасники заходу мали нагоду оглянути розмальований спеціально до свята один з 5-ти куполів колишньоївійськової бази«Памір».  Подивитися на оновлений купол з’їхалися сотні українців, - уточнює http://acc.cv.ua/

Після цього відбулося відкриття фестивалю «Любіть Буковину, бо вона того варта», де присутні могли насолодитися чудовою концертною програмою від народних колективів Путильського району, артистів Чернівецької обласної філармонії та виступ Чернівецького дратвового виступу гурту «Гуцул Каліпсо». На верхівці гори Томнатик облаштували сцену для кращих виконавців області. Гості фестивалю відпочивали, готували страви просто неба та підтанцьовували під пісні українських виконавців, - повідомляє https://bukovyna.tv/. Тут їх частували справжньою гуцульською їжею, - уточнює http://acc.cv.ua/

Враженнями від свята поділився народний депутат України Іван Рибак

- Я щасливий, що народився серед такої краси!  Карпати - це чудовий край Черемоша і Прута. Тут є найкращі гори, полонини, ріки, а ще тут мешкають щирі люди.

Сьогодні на Путильщині відбувся перший фестиваль "Любіть Буковину, бо вона того варта!" Спершу, на найвищій горі Буковини Яровиця, урочисто підняли державний прапор України. А потім, разом з представниками влади, організаторами та гостями заходу, перейшли на гору Томнатик.

На самій вершині, крім неймовірних пейзажів, вразила найбільша в Європі писанка. Справа в тому, що колись тут розташовувалася військова частина "Памір". І тепер тут залишилися п'ять великих куполів, які організатори фестивалю вирішили перетворити на витвори мистецтва. Особливість в тому, що художники розмальовують куполи на висоті, "під відкритим небом".

Радий, що я також долучився до відкриття нової туристичної перлини у Буковинських Карпатах! - написав Іван Рибак на своїй сторінці у ФБ

ДОВІДКОВО:

"На горі працює гуцульська кухня, є сцена. Після офіційної частини та відкриття писанки розпочнеться концерт. Окрім "Гуцул Каліпсо" гратимуть гурти зі Львова та Києва. На заході будуть 8 українських художників, завдяки яким купол і перетворився на писанку", — розповідає Володимир Фурдига, начальник відділу туризму ОДА.

Під час сходження на гору гостей фестивалю супроводжують професійні інструктори, ДСНС та медики, - повідомляє http://acc.cv.ua/ 

Нагадаємо, організатори розрахували фестиваль на наступні п'ять років. Щороку художники будуть розмальовувати по одному куполу. Таким чином гору Томнатик планують перетворити на мистецьку платформу. "Тут збиратимуться митці. Всередині куполів унікальна акустика. Цікаво відбиваються звуки. Ще одна тема — ми перетворюємо у мистецтво військовий об'єкт. Це зараз актуально", — цитує  http://acc.cv.ua/  слова Романа Рося, президента компанії Фонду розвитку екотуризму "Витоки". 

Організатори розповідають: велетенську писанку створювали у екстремальних умовах. Художники працювали і в дощ, і в сніг, - пише сайт http://acc.cv.ua/.  

 Михайло Ямницький, перший заступник голови Путильської РДА: «Не будь хто може вилізти на драбину 12 метрів і малювати на куполі. У понеділок, 4 дні тому, тут було +2 градуси. У руки дули, чесно кажу, бо пара з рота йшла. Сурова осінь».

За словами Романа Рося, у таких умовах та на такій висоті писанки не малював ще ніхто. Він зазначає, що фарба протримається, за попередніми прогнозами, мінімум 2 роки. Наразі гігантська писанка – це  лише експеримент. На проект писанки та на організацію фестивалю витратили 100 000 гривень. 

Володимир Фурдига, організатор фестивалю, начальник відділу з питань туризму Чернівецької ОДА: «Писаночка – це запрошення, ми будемо її вдосконалювати. Цей проект розрахований на 5 років. Можливо, до кінця 5 року це буде вже не писаночка, а буде щось інше розмальоване».

Організатори наголошують, фестиваль на Томнатику повинен стати щорічним. Вірять, що у такий спосіб привернуть увагу до буковинських  гір.

 Михайло Ямницький, перший заступник голови Путильської РДА: «Ми маємо в Карпатах 17 гектарів розложистої, помірної місцевості, де можна розмістити чи базу олімпійського резерву, чи розважальний міжнародний комплекс, чи інші формації. Але я вірю і сьогоднішній день лише підтверджує, що воно до того йде. Слава гуцулам!».

 Вже незабаром, запевняють організатори фестивалю,  оголосять  конкурс на те, як виглядатиме наступний купол на Томнатику. Сподіваються, що це буде справжній гуцульський орнамент, - повідомляє http://acc.cv.ua/

 Як зауважив голова обласної державної адміністрації  Олександр Фищук, надалі вищезгаданий фестиваль планується проводити щороку.  «Впродовж наступних п'яти – решта куполів станції перетворюватимуться в нову  буковинську писанку, розмальованусакральними українськими орнаментами, розписанимируками наших талановитих художників, - зазначив очільник виконавчої влади краю. – Таким чином, очікуємо, що невдовзі гора Томнатик стане мистецькою платформою, яка буде ще одним суттєвим місточком для розвитку туризму на Буковині». 

1