На підконтрольній уряду території патруль ОБСЄ бачив вантажні потяги із  вагонами, які були завантажені вугіллям, що рухалися зі сходу на захід

На підконтрольній уряду території патруль ОБСЄ бачив вантажні потяги із вагонами, які були завантажені вугіллям, що рухалися зі сходу на захід

14.10.2016, 21:34

Пропонуємо Вашій увазі новини про роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ ОБСЄ). Повна версія – у щоденному звіті.  

ЛУГАНСЬК

 12 жовтня у Луганській області Місія констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (18 вибухів супроти 15 вибухів відповідно). У підконтрольному урядові н. п. Золоте-4 (60 км на північний захід від Луганська), за межами ділянки розведення, СММ чула один вибух невизначеного походження за 5-7 км на схід. Зі своєї позиції в підконтрольному урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська, за межами ділянки розведення) протягом десяти хвилин спостерігачі чули 17 вибухів невизначеного походження за 2 км на південно-південний захід. За їхніми оцінками, вибухи сталися за межами ділянки розведення.

 ·         12 жовтня СММ продовжила здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також наполягати на необхідності отримання необмеженого доступу до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське, як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Збройні сили та озброєні формування, які відповідно до Рамкового рішення зобов'язані вилучити або огородити вибухонебезпечні предмети, а також забезпечити безпеку та надійний доступ спостерігачам СММ до ділянок розведення, все ще не завершили виконання цих завдань на жодній з трьох ділянок розведення. СЦКК, згідно з Рішенням Тристоронньої контактної групи щодо протимінної діяльності від 3 березня 2016 року, здійснює загальну координацію робіт із розмінування. СЦКК також неодноразово доручалося сприяти оперативному реагуванню на факти перешкоджання здійсненню моніторингу СММ. Утім, у жодній з трьох ділянок розведення виконання цих функцій Спільним центром не спостерігалося. Внаслідок цього, як і раніше,  доступ СММ до всіх трьох ділянок розведення залишається обмеженим, однак Місія змогла здійснити моніторинг деяких частин ділянок розведення, в тому числі за допомогою безпілотних літальних міні-апаратів.

 ·         12 жовтня офіцери Збройних сил України (ЗСУ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК), які знаходилися на підконтрольній урядові стороні моста в Станиці Луганській, знову повідомили Місії про готовність ЗСУ почати розведення щойно вони отримають відповідний наказ. У чотирьох окремих випадках патрулі Місії не змогли дістатися залізничного моста (у межах ділянки розведення) ані з однієї, ані з іншої сторони лінії зіткнення. Аналогічно, патрулі СММ не змогли дістатися підконтрольних «ЛНР» районів, розташованих на південний захід від пішохідного моста (у межах ділянки розведення) через наявність мін і боєприпасів, що не розірвалися (див. розділ «Обмеження свободи пересування СММ»).

 ·         12 жовтня з трьох різних позицій неподалік від Золотого, розташованих на ділянці розведення та поблизу неї, спостерігачі чули один вибух невизначеного походження (за оцінкою, за межами ділянки розведення, див. вище). Патруль не зміг проїхати далі через потенційний дорожній коридор «Золоте-Первомайськ» із жодної зі сторін через відсутність гарантій безпеки, зокрема того, що цей район був розмінований. У н.п. Золоте-4 спостерігачі бачили місце удару на присадибній ділянці будинку (за межами ділянки розведення) яке, за їхньою оцінкою, виникло від розриву снаряда, випущеного з безвідкатної гармати (СПГ). Власник будинку розповів членам патруля Місії, що удар стався в ніч із 11 на 12 жовтня, приблизно о 02:00.

 ·         12 жовтня неподалік від підконтрольного урядові с. Оріхове (57 км на північний захід від Луганська) спостерігачі бачили вантажний потяг у складі 41 вагона (35 вагонів із вугіллям, а шість — з коробками світлого кольору на частково видимих дерев'яних палетах), який рухався зі сходу на захід. Пізніше того ж дня, перебуваючи за 3 км на південний схід від підконтрольного урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) патруль Місії бачив вантажний потяг із 42 вагонами, які були завантажені вугіллям, що рухався зі сходу на захід.

 ·         СММ продовжує фіксувати довгі черги на контрольних пунктах в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення. 12 жовтня, о 09:00 на блокпості «ЛНР» безпосередньо на південь від моста в Станиці Луганській члени патруля Місії бачили чергу з приблизно 1 500 пішоходів, які прямували до підконтрольних урядові районів. У той же час Місія бачила 25 пішоходів, які очікували переходу через блокпост у протилежному напрямку. Уранці на урядовому блокпості на північ від моста в Станиці Луганській спостерігачі зафіксували чергу з близько 200 пішоходів, які прямували до підконтрольних урядові районів, і приблизно таку ж кількість пішоходів, які рухалися в протилежному напрямку. Як і раніше, спостерігачі відзначають, що дерев'яний трап через зруйновану частину моста, який надалі залишається у поганому стані, не був відремонтований.

 ДОНЕЦЬК

  СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (у тому числі понад 550 вибухів супроти 355 вибухів відповідно). Понад 500 вибухів були зафіксовані в районах на північний схід і схід від Маріуполя, а також приблизно 34 вибухи — в районі Авдіївки-Ясинуватої.

  ·         Більш детальну інформацію про всі випадки порушення режиму припинення вогню, а також мапи Донецької та Луганської областей, де відмічено всі місця, згадані у звіті, представлено у додатку.

 ·         Із західної околиці підконтрольного «ДНР» Петрівського спостерігачі не змогли дістатися ділянки розведення через те, що члени «ДНР» не забезпечили безпеку СММ, а офіцер Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) при СЦКК не зміг посприяти наданню гарантій безпеки Місії.Перебуваючи в Петрівському, члени патруля СММ бачили, як декілька озброєних членів «ДНР» прогулювалися по населеному пункту (за межами ділянки розведення). Із підконтрольного урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) Місія не змогла проїхати на схід у напрямку ділянки розведення через те, що офіцер ЗСУ при СЦКК не зміг посприяти забезпеченню безпеки СММ з огляду на те, що, за його словами, міни на дорозі в напрямку с. Вікторівка (42 км на південний захід від Донецька) все ще не були вилучені. Він додав, що не отримував жодної інформації щодо дати проведення цих робіт.

  ·         Місія уточнювала повідомлення про жертви серед цивільного населення. 11 жовтня в морзі районної лікарні, розташованої в підконтрольному урядові м. Красногорівка (21 км на захід від Донецька), спостерігачі бачили останки жінки (віком приблизно 40 років), яка, за повідомленнями, загинула в місті. За словами лікаря, вона померла через травми, яких вона зазнала, коли її переїхала військова гусенична машина. Родичка померлої відзначила, що інцидент стався вночі 7 жовтня, коли вона зі своїм сином і померлою йшли додому. Почувши звук руху танків та іншої важкої військової техніки, вони розбіглися в різні сторони.

  ·         СММ відзначила спокійну ситуацію в прикордонному районі, який наразі не контролюється урядом, поблизу м. Новоазовськ (101 км на південний схід від Донецька) і бачила сім тентованих вантажівок (з російськими номерними знаками), які очікували на виїзд з України.

 Підпишіться на наші сторінки в соціальних мережах, щоби першими дізнаватися новини СММ ОБСЄ. 

 ü  Facebook https://www.facebook.com/oscesmmu?ref=ts&fref=ts

ü  Twitter https://twitter.com/OSCE_SMM

ü  Фото і відео на Flickr https://www.flickr.com/photos/osce_smmu/

ü  Щоденні звіти СММ ОБСЄ російською мовою http://www.osce.org/uk/node/155856

ü  Тематичні звіти СММ ОБСЄ: http://www.osce.org/ukraine-smm/156571

ü  Звіт про роботу Місії (оновлюється щодватижні) http://www.osce.org/uk/ukraine-smm/178901

ü  Прес-брифінгипряма трансляція и записи відео

 Також нагадуємо, що заступник Голови СММ ОБСЄ Александр Хуг проводить щотижневі прес-брифінги. Пряма трансляція брифингів та записи відео доступні за цим посиланням.

Про кожен такий захід ми повідомлятимемо додаткого в прес-анонсах електронною поштою.

 Дякуємо за інтерес до діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні! Завжди раді відповісти на Ваші запитання й будемо вдячні за відгуки.

 З повагою,

 Алтинай Мирзабекова

Спеціаліст по роботi зi ЗМІ

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ

ФОТО - ІЛЮСТРАТИВНЕ 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Ну,  и? Уголь не нужен? Зрада? Пэрэмога? Или пэрэзрада?

avatar

Я!

14 жовтня 2016 19:14