На найбільшій в Європі та одній з найбільших у світі Дністровській ГАЕС «запрацював унікальний гідроагрегат» – модель – «Марічка»

На найбільшій в Європі та одній з найбільших у світі Дністровській ГАЕС «запрацював унікальний гідроагрегат» – модель – «Марічка»

05.12.2019, 15:37

Саме ним поповнилась велика експозиція традиційного вже фестивалю-виставки творчих робіт енергетиків та їхніх родин «Генеруємо енергію майбутнього», оголошеного цьогоріч у компанії «Укргідроенерго» під гаслом «Енергія води – формула успіху».

Першими познайомились із діючою моделлю гідроагрегату директор станції Василь Субота та головний інженер Анатолій Жук, на власні очі побачивши й відчувши живі ритми цього унікального макету, що співвідноситься із реальними розмірами гідротурбіни 1:40, та привітавши його творців.

Автор ідеї – начальник механічного цеху Юрій Хаян – давно мріяв про створення міні-агрегату, аби щоразу демонструвати гостям, чим же живе Дністровська ГАЕС. А вже після минулорічної такої виставки вирішив: «Агрегату бути!»

Прикметно, що зібрали та втілили в життя макет машини люди, які щоденно виконують, власне, свій безпосередній робочий обов’язок, але, попри все, таки зацікавились незвичайністю особливої ідеї і, не шкодуючи власного часу, подарували «Марічці» життя. Справа закипіла у лютому цього ж, 2019 року. Ідею підтримали всі працівники цеху і бодай хоч маленьку частину роботи доклав кожен, бо ж відповідальність та передчуття гордості за станцію і рідний цех зокрема були неабиякими. Реалізовувати задум допомагали й працівники електроцеху, бо який же агрегат – без електроустаткування?! Свій внесок також зробили і працівники з ремонту та обслуговування цеху технологічної автоматики, захистів і зв’язку.

Важливо, що справжнім втілювачем у життя цього шедевру став слюсар-ремонтник мехцеху Олександр Феодосійович Дудник, який очолював процес та надихав інших. Унікально те, що всі без винятку деталі виготовлені на Дністровській ГАЕС – придбаних немає! Пропорції робочого колеса, ротора, статора, водоводу і всіх деталей дотримано у співвідношенні 1: 40.

Тож недарма цьогоріч, з нагоди Дня міста Новодністровськ, у номінації «Несу світло людям» конкурсу-рейтингу популярності та здобутків «Тріумф-2019», перемогу здобули працівники саме механічного цеху, що засвідчено відповідними дипломом та статуеткою!
І поки цьогорічний фестиваль фінішує напередодні професійного свята – Дня енергетика, а оргкомітет готується підбивати підсумки, «Марічка» (механічний цех дуже хотів назавжди відобразити у найменні моделі гідроагрегату хоча б одну букву із назви цеху!), під’єднана до електромережі, демонструє усім охочим, як саме працюють справжні гідротурбіни, котрі, до речі, були названі жіночими іменами – Слава, Вікторія та Надія.

Ось така вона – формула успіху справжніх професіоналів механічного цеху Дністровської ГАЕС!

Інна ГОНЧАР, Лідія ГОНЧАРУК

1