На кримському заводі Фірташа стався викид шкідливих речовин в атмосферу: Рибак привернув увагу до техногенних катастроф на окупованих територіях

На кримському заводі Фірташа стався викид шкідливих речовин в атмосферу: Рибак привернув увагу до техногенних катастроф на окупованих територіях

06.09.2018, 09:07

Техногенні катастрофи, посухи на півдні та сході, повені на заході України у 2008-2010 роках – все це є наслідками недбалого ставлення до навколишнього природного середовища. Нині і Верховна Рада і Уряд працюють на випередження природніх аномалій, щоб раціонально витрачати бюджетні кошти.

- Як голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища парламентського Комітету з питань екологічної політики можу запевнити, що підходи до захисту навколишнього середовища стають якіснішими і дієвішими, - сказав під час виступу у парламенті народний депутат України Іван Рибак. -  Та на жаль, є території України, на які ми впливати сьогодні не можемо. Зараз на непідконтрольній українській владі території, в анексованому Криму, ми маємо нову техногенну катастрофу. На заводі "Кримський титан" відбувся викид шкідливих речовин в атмосферу. Мешканці півночі Криму та півдня Херсонщини вже скаржаться на проблеми зі здоров'ям. Але влада окупованого півострова не реагує на забруднення повітря внаслідок форс-мажору на хімічному заводі.

- Отримавши скарги від українців на погане самопочуття, я привернув увагу колег у парламенті до цієї серйозної проблеми. Сьогодні на ранковому пленарному засіданні Верховної Ради наголосив на тому, що техногенні катастрофи в Криму залишаються нашою проблематикою, тим більше, що їхній вплив відчувають мешканці материкової України.Нині спеціалісти Державної екологічної інспекції України виїхали до Херсона для проведення відповідних лабораторних досліджень щодо впливу нещодавньої техногенної аварії на території Херсонської області. Найближчим часом ми дізнаємося про наслідки, але, на жаль, українську владу не допускають на територію Криму.

- Та це не все. Подібні ситуації виникають і на території окупованого Донбасу, де екологічні лиха стали буденністю і здоров'я людей значно погіршується без жодних пояснень маріонеткової влади та вжиття ними необхідних заходів. Туди не допускають не тільки нас, але й міжнародних спостерігачів. Тим часом, як затоплені шахти, в тому числі ті, куди за Радянського Союзу захоронювали радіоактивний матеріал, створюють серйозну загрозу не тільки Донбасу, але і всій Україні.

- Зважаючи на ці та інші екологічні проблеми, Комітет ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи виніс на розгляд Верховної Ради проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Державна природоохоронна політика України: стан та перспективи розвитку", яке пропонується провести 5 грудня 2018 року.

- Я переконаний, що вдосконалення законодавчого забезпечення екологічної політики, досягнення безпечного для здоров’я людини стану навколишнього природного середовища, впровадження енергоефективних і ресурсозберігаючих технологій, безвідходних та екологічно безпечних технологічних процесів є одним з головних завдань. І ця проблематика потребує комплексної оцінки стану реалізації природоохоронної політики та її перспектив з урахуванням як досягнень, так і нагальних питань.

- Хочу наголосити, що проведення парламентських слухань, окрім усього, ще й матиме об’єднуючу роль для суспільства. Це сприятиме широкому вивченню проблематики державної природоохоронної політики. Попри всі політичні різнобачення, економічні дисбаланси, люди зацікавлені у обговоренні питань, що становлять суспільний інтерес, впливають на довкілля та їхнє здоров'я і потребують законодавчого врегулювання у цій сфері, - сказав парламентар. 

1