На кордоні затримали критську оливкову олію, оливки та  шоколадні цукерки

На кордоні затримали критську оливкову олію, оливки та шоколадні цукерки

15.02.2016, 13:49

Обмежені до переміщенняпродукти харчування з Греції не потрапили до України

 Продукти харчування грецького виробництва, як-от: критська оливкова олія «GRETAN OLIVE OIL», оливки «OLIVES GREEK», «Dimitra» та цукерки шоколадні – усього 65,5 кг на суму майже 13 тис.грн. вилучено сьогодні зранку в пункті пропуску «Порубне-Сірет» співробітниками Чернівецької митниці ДФС при здійсненні огляду транспортного засобу марки «FIAT SCUDO», який належить 39-річному громадянину Греції.

Відповідно до частини 1 статті 378 Митного кодексу України пропуск на митну територію України товарів, що класифікуються в 1-24 групах УКТ ЗЕД та ввозяться громадянами для вільного обігу, в будь-яких обсягах не дозволяється. Відповідно до частини 2 цієї статті встановлені обмеження не поширюються на харчові продукти для власного споживання на суму, яка не перевищує еквівалент 200 євро, що ввозяться в порядку та обсягах, визначених Постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 №434.

Таким чином, громадянин порушив порядок проходження митного контролю в коридорах спрощеного митного контролю, а саме: встановлено наявність у нього товару, переміщення якого через митний кордон України обмежено законодавством України.

Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого  статтею 471 МКУ «Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю». Санкції зазначеної статті передбачають накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у разі якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, - також конфіскацію цих товарів.

За складеним митниками протоколом предмети ПМП вилучено.

1