На Кіцманщині створять ще одну об'єднану громаду

На Кіцманщині створять ще одну об'єднану громаду

27.02.2018, 13:30

Найближчим часом в Чернівецькій області з`явиться ще одна громада - Ставчанська ОТГ Кіцманського району! 

Про це повідомив заступник голови Чернівецької ОДА Василь Гостюк

- Зовсім нещодавно провів робочу зустріч з головами потенційної Ставчанської ОТГ, - розповів Василь Гостюк. - А вже сьогодні маємо конкретні результати. Найближчим часом в Чернівецькій області з`явиться ще одна громада - Ставчанська ОТГ Кіцманського району! Відповідний висновок і розпорядження ОДА в процесі підготовки...

Обласна державна адміністрація ініціювала зустріч з сільськими головами, депутатами та активістами населених пунктів потенційної Ставчанської ОТГ Кіцманського району. Так, саме того району, де вже об’єднались Лужани з Мамаївцями і створили Мамаївську ОТГ! А голова сільської ради с.Южинець, як і деякі голови сільських рад Сокирянського району, видає власну думку за думку громади і вперто, четвертий рік поспіль, відмовляється від проведення громадських слухань щодо реформи децентралізації. Ні, такий сільський голова «не тримається за крісло», мабуть у неї інші «піднесені» мотиви...????

Світлина від Василя Гостюка.

ДОВІДКОВО:

Реформа децентралізації в державі триває уже четвертий рік, тому для громад, котрі ще не вирішили, з ким об’єднуватися або до кого приєднуватися, він повинен стати вирішальним. Адже на нараді, яка відбулася минулого тижня під керівництвом Віце-прем’єр-Міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, керівникам регіонів було доручено, зокрема, доопрацювати перспективні плани формування територій громад області, а саме до 1 квітня 2018 року усунути з них так звані «білі плями».

Заступник голови облдержадміністрації Василь Гостюк, заступник директора Департаменту регіонального розвитку Христина Марчук у с. Южинець Кіцманського району ініціювали та взяли участь в обговоренні стану впровадження реформи децентралізації. У заході взяли участь також сільські голови сіл Борівці, Ставчани, Шишківці, Киселів, 5 депутатів Южинецької  сільської  ради та  представники громади  с. Южинець.

Мета заходу – не лише дати відповіді на важливі питання, що стосуються життя громади у процесі реформи, а й почути думки людей щодо перспектив об’єднання. Адже згідно з Перспективним планом, Южинецька сільська рада разом із Ставчанською, Борівецькою, Іванковецькою, Киселівською, Малятинецькою, Хлівищенською та Шишковецькою сільськими радами повинні ввійти до складу Ставчанської об’єднаної територіальної громади з адміністративним центром у с. Ставчани.

Представники виконавчої влади  відповідали на запитання, розвінчуючи міфи, які інколи лунають у інформаційному просторі. Було наголошено на фінансових вигодах, що отримають громади сіл, об’єднавшись в ОТГ, та наведено ряд мотивуючих історій успіху уже діючих об’єднаних територіальних громад.

У свою чергу, найбільше сільських голів цікавила процедура розрахунку спроможності громади та кількість депутатів від кожної сільської ради в майбутній об’єднаній територіальній громаді. Проте не всі очільники сіл були налаштовані на конструктивну розмову – часто вона зводилася до популістської риторики, і, як наслідок, відтягування у часі змін. Адже єдиної думки щодо утворення перспективної Ставчанської громади у сільських голів не було. А громадські слухання були проведені лише у с. Ставчани та Малятинці – на цей час є рішення сесій цих сільських рад щодо надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад. Сільський голова с. Борівці заявив про готовність ініціювати у населеному пункті громадські слухання. А сільський голова с. Южинець не дав однозначної відповіді, до відома, за три роки реформи у селі жодного разу не проводились громадські слухання. Відмова сільського голови ініціювати громадські слухання є свідченням їхнього небажання брати на себе відповідальність за проведення реформи. Важливо, щоб жителі сіл і голови сільських рад зрозуміли потребу в об’єднанні та були зацікавлені в ньому. Оскільки саме їм доведеться жити в ОТГ. І яким буде це життя, залежить лише від обізнаності та активності громади.

Обласна державна адміністрація й надалі сприятиме реалізації ініціатив громад щодо впровадження реформи децентралізації.

1


КОМЕНТАРІ (1)

добридень. Я, наприклад, підтримую пані Катерину і згідна з нею. 

avatar

Зінаїда

01 березня 2018 19:21