На Кіцманщині люди ризикують здоров'ям через неякісну воду

На Кіцманщині люди ризикують здоров'ям через неякісну воду

05.09.2015, 17:17

У селі Киселів специфічні карстові залягання вапняків та гіпсу

Для багатьох українців цьогоріч виникла проблема з питною водою. Причиною тому є аномальна спека та посуха.
 
Що ж до жителів села Киселів на Кіцманщині, то проблеми з питною водою для них є "буденною справою". 
 
Тут специфічні карстові залягання вапняків та гіпсу роблять воду надзвичайно твердою (до 20-30 ммоль/куб.дм при допустимій нормі до 7-10) та непридатною для споживання.
 
Ще у 1997 році геологи досліджували якість води в урочищі "Стефанівка" та на хуторі "Загора" й дійшли висновку, що за кількісними та якісними показниками вона не відповідає нормам питної води.  
 
Натомість службовці лише розводять руками, мовляв, покращити водозабезпечення села Киселів можна лише коштом місцевої громади, адже бюджетом такі витрати не передбачені.
 
- Треба врахувати, що бюджетом не передбачені кошти на ці цілі, фінансування всіх робіт можливе на умовах дольової участі індивідуальних забудовників.  А спершу необхідно замовити виготовлення проектно-кошторисної документації, здійснити комплексну технічну експертизу, а також затвердити зазначену документацію у встановленому порядку. Також можна спрямувати зусилля в напрямку доочищення води, належного облаштування джерел її постачання, - розповідають представники спеціальної комісії, котра працювала у Киселеві з метою вивчення цієї проблеми.
 
Поки ж представники влади виносять рекомендації, місцеві жителі вимушені ризикувати власним здоров'ям, адже коштів на покращення водопостачання у села буковинці не мають. 
 
Джерело: Вільне життя
1