На Кельменеччині фермер не індексував зарплату робітникам

На Кельменеччині фермер не індексував зарплату робітникам

08.08.2018, 18:22

На агропідприємстві інспектори Держпраці виявили невиплату індексації заробітної плати

Суб’єкт господарювання здійснює виробничу діяльність у Кельменецькому районі Чернівецької області в агропромисловому секторі.

Під час інспекційного відвідування даного фермерського господарства головними державними інспекторами відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області встановлено  суттєві порушення трудового законодавства.

Головні державні інспектори Держпраці встановили, зокрема,  факти порушення роботодавцем вимог Закону України «Про індексацію грошових доходів населення»  та Порядку проведення індексації грошових доходів.

Не нарахування та не виплату належної суми індексації заробітної плати працівникам сільськогосподарського підприємства виявили під час перевірки штатних розписів та розрахункових відомостей по зарплаті.

Таким чином роботодавець порушив статтю 95 Кодексу законів про працю  України - «Мінімальна заробітна плата. Індексація заробітної плати» та статтю 33 Закону України «Про оплату праці» - «Індексація заробітної плати», якими чітко передбачено:  заробітна плата працівників підлягає індексації згідно чинного законодавства.

За порушення законодавства про працю у частині недотримання роботодавцем  мінімальних державних гарантій в оплаті праці щодо чотирьох працівників  (індексація заробітної плати і є такою гарантією) посадовими особами Управління Держпраці у Чернівецькій області на суб’єкта господарювання накладено штрафну санкцію у розмірі  148  920 гривень (сто сорок вісім тисяч дев’ятсот двадцять гривень).

На підприємстві встановлено також інші порушення законодавства про працю. За це на суб’єкта господарювання Управлінням  Держпраці накладено ще одну штрафну санкцію у розмірі 3 723 гривні (три тисячі сімсот двадцять три гривні).

Управління Держпраці у Чернівецькій області нагадує роботодавцям Буковини  про необхідність дотримання юридичними особами та фізичними особами - підприємцями,  які використовують найману працю, мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Інакше штрафна санкція за  недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці  становитиме десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої Законом на момент виявлення порушення, на сьогодні це  - 37 230 гривень  за кожного працівника  щодо якого скоєно порушення.



1