На Хотинщині пропонують залишити чотири громади, на Вижниччині  - лише три

На Хотинщині пропонують залишити чотири громади, на Вижниччині - лише три

21.05.2015, 20:06

Днями на базі Хотинської районної державної адміністрації відбулось засідання робочої групи з питань добровільного об’єднання територіальних громад району, у якому взяли участь перший заступник голови обласної ради Ярослав Курко, голова районної державної адміністрації Петро Допіряк, голова районної ради Тетяна Кравецька, Хотинський міський голова Микола Головльов, голови сільських рад району.

На необхідності та практичній потребі реформ в суспільстві наголосив Ярослав Курко, який повідомив, що в області розробляється перспективний план формування територій громад на основі наукового аналізу та з урахуванням пропозицій органів місцевого самоврядування. «Одне із ключових питань чергової сесії обласної ради – схвалення перспективного плану формування територій громад», – відзначив посадовець.

У свою чергу перший заступник голови Хотинської районної державної адміністрації Володимир Марцинкевич зазначив, що за результатами попередніх засідань районної робочої групи напрацьовано декілька варіантів об’єднання громад Хотинщини. «Відповідно до методики та фінансових підрахунків найбільш оптимальним варіантом є створення 4 громад з центрами центрами у місті Хотин, селах Рукшин, Ширівці та Клішківці», – додав він.

19 травня у Вижницькій районній державній адміністрації відбулося засідання робочої групи з підготовки перспективного плану формування територіальних громад району. Участь у засіданні взяли голова районної державної адміністрації Михайло Андрюк, голова районної ради Олександр Гриндей, депутати обласної ради Сергій Тирон та Іван Шевчук, експерт Регіонального Офісу реформ Максим Лукіянюк, голови місцевих рад.

Обговорено механізми реалізації положень Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». У свою чергу Максим Лукіянюк роз’яснив учасникам засідання основні принципи, на яких відбуватиметься формування добровільних об’єднань територіальних громад, наголосивши на тому, що основним стимулюванні до об’єднання громади є чинник фінансової децентралізації.

Проаналізовано перелік адміністративних послуг, які надаватимуть новоутворені територіальні громади, розглянуто питання економічної ефективності запланованих реформ тощо.

Насамкінець учасники зустрічі озвучили пропозицію щодо створення у межах району трьох територіальних громад з центрами у містах Вижниці та Ващківцях, селищі міського типу Берегометі. Також прийнято рішення розпочати громадські слухання із зазначених питань у населених пунктах району за участю представників робочої групи та експертів Регіонального Офісу реформ.

Про це повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА. 

1