На Дністровській ГАЕС домовлялися про використання молдовської землі для обслуговування об’єктів Дністровського гідровузла

На Дністровській ГАЕС домовлялися про використання молдовської землі для обслуговування об’єктів Дністровського гідровузла

05.07.2016, 18:41

Домовлялися про енергетичну співдружність

23 червня стало іще одним історичним моментом у міждержавних відносинах України і Молдови стосовно забезпечення функціонування Дністровського комплексного гідровузла – з візитом на всіх трьох Дністровських станціях побували посол Молдови в Україні Руслан Болбочан, заступник міністра економіки Валеріу Трибой, заступник Міністра навколишнього середовища Андріан Делінскі, радник заступника Прем’єр-міністра, Міністра економіки Деніс Бундуки, доктор хабілітат біологічних наук, завідуюча лабораторією гідробіології та екотоксикології Інституту зоології Академії наук Молдови Єлєна Зубков. Гостей приймали заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелік, заступник генерального директора ПАТ «Укргідроенерго» Анатолій Касьяненко, директори філій «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота та «Дністровська ГЕС» Володимир Шевчук, генеральний директор ПАТ «Дністровська ГАЕС» Сергій Лунін та інші провідні фахівці галузі.

Після знайомства з особливостями роботи, обслуговування, будівництва та функціонування цих стратегічних у нашому краї гідроспоруд, поважне представництво побувало зокрема на оглядовому майданчику Дністровської ГАЕС, де директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота коротко поінформував гостей із принципами роботи гідроакумулюючої станції, перспектив та переваг її діяльності у порівнянні з тепловими та атомними аналогами.

Згодом усі учасники взяли участь в українсько-молдовських переговорах із питань розробки проекту міждержавної Угоди про забезпечення функціонування Дністровського комплексного гідровузла. Розпочав ці важливі перемовини заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелік, котрий із приємністю наголосив на великому позитиві того, що за півроку вдалося зібрати таке поважне товариство, аби з-поміж найважливіших енергетичних, соціальних, економічних, екологічних та політичних питань змогти винайти тує дину точку перетину, прийнятну для обох держав-сусідів.

Враховуючи, що робота Дністровського комплексного гідровузла сприяє вирішенню питань попередження періодичного підтоплення берегів річки Дністер і підвищенню рівня гарантованого водозабезпечення споживачів обох держав, розумного і справедливого використання водних ресурсів, обидві сторони долучились до конструктивної й важливої розмови.

Із вдячністю за створену дружню атмосферу розпочав свій виступ заступник Міністра економіки Валеріу Трибой, котрий уперше прибув на Україну, в той же час висловивши сподівання на подальші візити, розуміння та співпрацю. Гість привітав усіх учасників переговорів, а енергетиків – за таке грандіозне втілення енергетичних планів у життя, зауваживши, що як справжні сусіди, обидві сторони повинні досягти взаємної згоди задля захисту інтересів громадян обох держав. На переконання пана Трибоя, першочергово повинні враховуватись, звичайно, екологічні аспекти, позаяк Дністер – основний водний ресурс для жителів Молдови. Разом із тим, пан замміністра висловив упевненість, що спільно вдасться визначитися у даті наступної зустрічі вже на території сусідньої держави та знайти шляхи і прийняти мудре рішення для подальшої енергетичної співдружності.

Далі ініціативу перемовин взяв на себе посол Молдови в Україні Руслан Болбочан. Маючи досвід попередньої такої зустрічі на відповідного такого протоколу погодження від 17.01.2013 року, скрупульозно обговорюючи кожен пункт проекту протоколу, учасники вносили корективи, знаходячи компроміс між сумнівами молдовської сторони й аргументами українських енергетиків. Тож у відповідності до статті 3 вищезазначеного протоколу погодження українська сторона представила План-схему розташування земельних ділянок на території Республіки Молдова, які планується використовувати українськими енергетиками для обслуговування об’єктів Дністровського гідровузла. Відповідно, молдовська сторона зобов’язалася розглянути План-схему і до наступної зустрічі делегацій представити свої зауваження та пропозиції.

Насамкінець сторони підтвердили готовність до дискусії щодо узгодження усіх питань та вирішили продовжити ці перемовини уже в Кишиневі.

Інна ГОНЧАР, фахівець зі зв’язків з громадськістю філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС»

Фото Руслана Волошина

1