На деяких блокпостах 'днр' та 'лнр'  спостерігачі зафіксували новий портативний сталевий контейнер, а також нові бетонні блоки

На деяких блокпостах "днр" та "лнр" спостерігачі зафіксували новий портативний сталевий контейнер, а також нові бетонні блоки

04.10.2016, 00:46

Пропонуємо Вашій увазі новини про роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ ОБСЄ). Повна версія – у щоденному звіті. Сподіваємося, що ця інформація є для вас цікавою та корисною. У разі використання й публікації на Ваших рурсах, прохання посилатися на прес-службу СММ ОБСЄ.

 ДОНЕЦЬК

У Донецькій області СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, переважно у районах на північ від Донецька, зафіксувавши 255 вибухів проти 198, що були зафіксовані протягом попереднього звітного періоду.

 

  • ·         У ніч з 29 на 30 вересня, перебуваючи у підконтрольному уряду м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), члени патруля Місії чули вісім вибухів (шість з яких були оцінені як постріли з міномета калібру 82 мм, а два – із 73-мм безвідкатної гармати СПГ-9), чотири вибухи, оцінені як розриви мінометних мін (82 мм), а також понад 100 черг і пострілів з автоматичних гранатометів, гармат бойової машини піхоти (БМП-2, 30 мм), зенітної установки, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Усі ці випадки було зафіксовано за 2-4 км на південний схід.
  • ·         У підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) СММ чула 38 вибухів невизначеного походження, а також понад 500 черг і пострілів з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 2-4 км на північний захід, захід і західно-північний захід від своєї позиції. Перебуваючи у підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька), члени патруля Місії чули три вибухи невизначеного походження за 4-5 км на південний схід, а також ще два вибухи, які були оцінені як мінометні постріли (82 мм) за 2 км на схід. Камера СММ в Авдіївці зафіксувала три вибухи, оцінені як удари снарядів зі зброї невстановленого типу, та один вибух невизначеного походження на відстані 3-6 км у східно-південно-східному напрямку.
  • ·         Перебуваючи на підконтрольному «ДНР» центральному залізничному вокзалі Донецька (6 км на північний захід від центру Донецька), СММ чула 14 вибухів невизначеного походження на відстані від 3 до 8 км у північно-північно-східному, північно-східному і західно-північно-західному напрямках.
  • ·         З позиції приблизно за 2 км на схід від підконтрольного уряду с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька), на ділянці розведення сил і засобів, члени патруля Місії чули 16 вибухів невизначеного походження: 11 − з невизначеної відстані у північно-східному напрямку і п'ять − за 10-15 км на північ.
  • ·         СММ продовжила здійснювати моніторинг і верифікацію процесу розведення сил і засобів на ділянках у районах підконтрольного урядові н.п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), підконтрольного урядові н.п. Золоте (60 км на північний захід від Луганська) і підконтрольного «ДНР» н.п. Петрівське (41 км на південь від Донецька) шляхом патрулювання та дистанційного спостереження, як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року.
  • ·         Озброєні члени «ДНР» не дозволили спостерігачам СММ проїхати на захід від Петрівського до Богданівки. У західній частині села за межами ділянки розведення патруль Місії помітив бетонне загородження на дорозі, що веде на захід до ділянки розведення*. Спостерігачі не змогли проїхати на схід від Богданівки до Петрівського через те, що на дорозі, яка веде на північ від ділянки розведення, були міни*. Члени патруля Місії почули і побачили, як на відстані пролунав вибух. Офіцер Збройних сил України при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) пояснив, що це був контрольований підрив двох фугасних мін біля передової позиції ЗСУ у Богданівці, проте міни на дорозі (див. Щоденний звіт СММ від 30 вересня) так і не прибрали. Він також супроводжував спостерігачів СММ до місця, де планується відкриття спостережного пункту СЦКК, за 1 км на захід від лінії зіткнення, поряд з ділянкою розведення. Біля місця майбутнього спостережного пункту працювала траншейна машина. У підконтрольному «ДНР» районі безпілотний літальний міні-апарат (БПЛА) СММ зафіксував двох чоловіків в одязі військового типу на території ділянки розведення.
  • ·         СММ продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння згідно з Комплексом заходів та Доповненням до нього, а також Мінським меморандумом.
  • ·         Місія зафіксувала чотири гаубиці (2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм), які буксирували у південному напрямку біля підконтрольної «ДНР» Жданівки (37 км на північний схід від Донецька), що є порушенням ліній відведення. Біля житлового будинку у Станиці Луганській у межах ділянки розведення сил і засобів СММ зафіксувала протитанковий ракетний комплекс (9М113 «Конкурс», 135 мм), встановлений на БМП-2 (див. вище).
  • ·         СММ продовжує спостерігати за ситуацією, в якій опинилося цивільне населення на контрольних пунктах в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення. На блокпості «ДНР» у Горлівці (39 км на північ від Донецька) Місія зафіксувала новий портативний сталевий контейнер, розташований за 100 метрів на північ від блокпоста, а також нові бетонні блоки перед іншим блокпостом «ДНР» у Горлівці.
  • ·         29 вересня СММ спостерігала за від'їздом 22 внутрішньо переміщених осіб (ВПО) із санаторію Куяльник в Одесі до залізничного вокзалу, а звідти до підконтрольного уряду м. Костянтинівка (60 км на північ від Донецька). Переселенців (13 жінок, 9 чоловіків похилого віку, двоє з яких були в інвалідних візках) супроводжували троє волонтерів неурядової організації. ВПО розповіли СММ, що за планом вони далі їхатимуть автобусом від Костянтинівки до Зайцевого, а потім до Донецька. Дехто заявив, що їх фактично виселили з санаторію в Одесі, де 26 вересня керівництво відключило воду і світло, про що СММ також дізналася від представника Одеської обласної адміністрації.

 

ЛУГАНСЬК

 28 вересня СММ здійснила 22 патрулі у регіоні, які спостерігали за дотриманням режиму припиненнявогню, переміщенням і відведенням військової техніки і загальною гуманітарною ситуацією. 

  • ·         У Луганській області СММ зафіксувала меншу кількість порушень режиму припинення вогню, утому числі 91 вибух (81 з них було оцінено як навчання з бойовою стрільбою), порівняно з 222вибухами, зафіксованими за попередній звітний період.
  • ·         СММ продовжила здійснювати моніторинг і верифікацію процесу розведення сил і засобів наділянках у районах підконтрольного урядові н.п. Станиця Луганська (16 км на північний схід відЛуганська), підконтрольного урядові н.п. Золоте (60 км на північний захід від Луганська) іпідконтрольного «ДНР» н.п. Петрівське (41 км на південь від Донецька) шляхом патрулювання тадистанційного спостереження, як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактноїгрупи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року.
  • ·         СММ зафіксувала 14 попереджувальних знаків про мінну небезпеку, а також сліди на землі від чотирьох протитанкових мін ТМ-62М, які, як відмічалось раніше, були наполовину закопані у землю (див. Щоденний звіт СММ від 5 квітня), навколо нового блокпоста «ЛНР», який встановили за 200 м на південь від колишнього блокпоста, на ділянці розведення сил в засобів на дорожньому коридорі «Первомайськ (підконтрольний «ЛНР», 58 км на північний захід від Луганська) – Золоте». Протипіхотну міну спрямованої дії (МОН100), яка була прикріплена до дерева, прибрали. Члени «ЛНР» прибрали тимчасове загородження з колючого дроту і гілок таким чином, щоб зробити можливим рух автотранспорту. Патруль СММ пройшов від закритого КПП у Первомайську 2 км на північ у напрямку Золотого та назад і побачив на дорозі біля мосту у підконтрольних «ЛНР» районах снаряд, що не розірвався (82-мм мінометну міну), на наявність якого вказував попереджувальний знак (червоний трикутник на металевій палиці із зображенням літери «М»). Два офіцери Збройних сил Російської Федерації при СЦКК повідомили СММ про те, що 29 вересня проводилося розмінування та було встановлено близько 20 нових попереджувальних знаків про мінну небезпеку у цій місцевості. У підконтрольній уряду частині дорожнього коридору Золоте-Первомайськ спостерігачі помітили українські прапори на чотирьох північних краях ділянки розведення.
  • ·         Команда СММ спостерігала за укріпленням блокпостів «ЛНР» бетонними блоками біля с. Весела Гора (16 км на північ від Луганська) та с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська).
  • ·         Місцеві жителі скаржилися на відсутність водопостачання у кількох районах на північ від Луганська. Жінка 65 років у підконтрольній уряду частині Золотого сказала, що протягом останніх трьох днів у районі припинили водопостачання без пояснення причин. П'ятеро жінок (від 35 до 60 років) із сусіднього села підтвердили факт відсутності водопостачання ще й у підконтрольних уряду Попасній і Гірському (63 км на захід від Луганська). Представник Попаснянського водоканалу розповів спостерігачам СММ, що вони працюють над пошуком альтернативних шляхів забезпечення водою цих трьох населених пунктів. СММ відзначила, що у підконтрольних «ЛНР» селах Весела Гора і Обозне (18 км на північ від Луганська) й досі відсутнє водопостачання (див. Щоденний звіт СММ від 26 вересня).
  • ·         Більш детальна інформація про всі випадки порушення режиму припинення вогню, а також карти Донецької та Луганської областей, де відмічено всі місця, згадані у звіті, представлені у додатку.

 Підпишіться на наші сторінки в соціальних мережах, щоби першими дізнаватися новини СММ ОБСЄ. 

 ü  Facebook https://www.facebook.com/oscesmmu?ref=ts&fref=ts

ü  Twitter https://twitter.com/OSCE_SMM

ü  Фото і відео на Flickr https://www.flickr.com/photos/osce_smmu/

ü  Щоденні звіти СММ ОБСЄ російською мовою http://www.osce.org/uk/node/155856

ü  Тематичні звіти СММ ОБСЄ: http://www.osce.org/ukraine-smm/156571

ü  Звіт про роботу Місії (оновлюється щодватижні) http://www.osce.org/uk/ukraine-smm/178901

ü  Прес-брифінгипряма трансляція и записи відео

 Також нагадуємо, що заступник Голови СММ ОБСЄ Александр Хуг проводить щотижневі прес-брифінги. Пряма трансляція брифингів та записи відео доступні за цим посиланням.

ДОВІДКОВО:

1