На Буковину вперше надійшли буклети про права людей шрифтом Брайля

На Буковину вперше надійшли буклети про права людей шрифтом Брайля

05.06.2018, 20:17

Незрячі буковинці мають змогу отримувати інформацію про систему безоплатної правової допомоги, викладену шрифтом Брайля.  Таку можливість система безоплатної правової допомоги отримала завдяки спільному українсько-канадському проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та співпраці з редакцією Українського товариства сліпих «Заклик».

 30 000 примірників буклетів, видрукуваних шрифтом Брайля, розповідають про види безоплатної правової допомоги і про те, де її можна отримати. Окрім того, там вказаний телефон контакт-центру системи безоплатної правової допомоги – 0800213103. Телефонувати можна цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України. Загалом на Буковину надійшло 3 сотні таких буклетів.

 «Для людей, які потребують безоплатної правової допомоги в Україні функціонує понад 500 точок доступу до такої правової допомоги. Незважаючи на таку досить розгалужену систему є категорії громадян, для яких така допомога є малодоступною. До них належать: люди з вадами зору чи слуху, лежачі хворі. І ми робимо все можливе, щоб безоплатна правова допомога ставала доступнішою для такої категорії осіб. Буклети шрифтом Брайля – це один з кроків у цьому напрямку», - розповіла заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Патєхіна. 

У Чернівецькій області нараховується понад 800 людей з вадами зору, з них близько сотні тотально незрячі. Про це розповів голова правління виробничої первинної організації «Українське товариство сліпих» Віталій Лукін.

Буковинка з порушенням зору Галина Гродецька продемонструвала вміння читати шрифтом Брайля. «Тут чітко і коротко вказана важлива для нас інформація: куди варто звертатись, коли твої права порушують, і куди можна зателефонувати. Нерідко незрячі буковинці не вміють і не знають, як захищати свої права і через це їхні права часто порушують, ми потребуємо такої допомоги з правових питань», - зауважила вона.

Шрифт Брайля – це рельєфно-крапковий тактильний шрифт. Його можна читати у цілковитій темряві і це його перевага. Наразі небагато буковинців володіє цією технікою. Якщо все вдасться, то невдовзі для незрячих буковинців з ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області відбудуться майстер-класи із вивчення шрифту Брайля.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

1