На буковинців чекають кольорові вибори

На буковинців чекають кольорові вибори

28.08.2015, 11:53

Буковинських виборців, які 25 жовтня завітають на виборчі дільниці, зможуть порадувати якщо не райдужні обіцянки кандидатів та партій, то принаймні кольорові бюлетені.

Згідно із положеннями статті 74 Закону України «Про місцеві вибори» Центральна виборча комісія 25 серпня затвердила форми та колір виборчих бюлетенів (Постанова ЦВК №181). П’ятнадцять додатків до постанови чітко визначають як виглядатиме певне найважливіший виборчий документ.

До речі, кількість бюлетенів, які отримають виборці на дільницях буде різною. Наприклад, виборцю в місті Чернівці їх видадуть всього три – для виборів міського голови, депутата міської ради та депутата обласної ради. В той час, як виборець, до прикладу, села Усть-Путила має розмірковувати над своїм вибором уже за чотирма бюлетенями. Адже він обиратиме сільського голову та трьох депутатів – до сільської, районної та обласної рад.

Експерти КВУ дозволили собі трішки пофантазувати і зобразити (із дотриманням вимог ЦВК, звісно) виборчий бюлетень до Чернівецької міськради таким…

Для того, щоб виборці не плуталися за кого вони мають голосувати, а також, щоб спростити роботу членів дільничних комісій, яким доведеться підраховувати втроє-вчетверо більше бюлетенів, аніж зазвичай, їх зроблять кольоровими.

Так, бюлетень для виборців в Чернівецькій області буде в таких кольорах:

  • з виборів депутатів Чернівецької обласної ради – блакитний
  • з виборів депутатів районних рад – світло-зелений
  • з виборів депутатів міських рад – світло-жовтий
  • з виборів депутатів сільських та селищних рад – кремовий
  • з виборів сільських, селищних, міських голів – світло-рожевий

Цікавим є і те, що територіальні комісії, наприклад Чернівецька обласна, самостійно встановлює ступінь захисту виборчого бюлетеня для відповідних місцевих виборів. А також самостійно відповідає за їхнє виготовлення, для чого має повноваження знайти поліграфічне підприємство та укласти із ним договір.

Експерти КВУ нагадують, що по-перше виборчі бюлетені є документами суворої звітності, а отже за будь-які не передбачені законом дії із ними наступає відповідальність, в тому числі й кримінальна. Наприклад, підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих бюлетенівкараються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

По-друге, відповідальність за збереження та транспортування бюлетенів несуть насамперед члени територіальних та дільничних виборчих комісій.

І найголовніше – виборець не має права передавати свої виборчі бюлетені іншим особам. Заохочувати або примушувати виборця до передачі бюлетеня шляхом підкупу, погроз або іншим способом також заборонено. Виборцю заборонено голосувати більше, ніж один раз. За порушення таких вимог закону винуватці несуть кримінальну відповідальність та можуть бути покарані обмеженням волі на строк до трьох років.

Аналітичний відділ Чернівецької обласної громадської організації “Комітет виборців”

1