На Буковині засудили контрабандиста спецтехзасобів негласного отримання інформації

На Буковині засудили контрабандиста спецтехзасобів негласного отримання інформації

18.09.2013, 23:02

На Буковині набув чинності вирок Кельменецького районного суду за кримінальним провадженням, яке розслідував слідчий УСБУ в Чернівецькій області, по обвинуваченню мешканця Чернівецької області у контрабанді спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (СТЗ).

У червні ц.р. зловмисник, прямуючи пішки до сусідньої держави через пункт пропуску "Росошани" на україно-молдовському кордоні, намагався пронести у пакунку серед особистих речей заборонені предмети, які було виявлено у нього правоохоронцями під час прикордонно-митного догляду.

Прилади з функціями скритого аудіо-, відеозапису та фотофіксації були закамуфльовані під побутові предмети - мобільний телефон, брелок та ключ від автомобіля. Експертиза визнала вилучені пристрої спеціальними технічними засобами, що заборонені до вільного обігу.

Вироком суду затверджено угоду про визнання підсудним своєї винуватості у скоєнні кримінального правопорушення за ч. 1 ст.201 (контрабанда) Кримінального кодексу України. Йому призначено покарання у вигляді штрафу в розмірі 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 4250 гривень.

Системна робота з протидії незаконному використанню спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації є гарантією захисту конституційних прав громадян щодо недоторканності житла, особистого життя, таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Про це повідомляє прес-центр СБ України. 

Протидія незаконному використанню спеціальних технічних засобів

За номером 0-800-501-482 громадяни можуть звернутися до Служби безпеки України в разі наявності інформації щодо корупційних дій з боку державних службовців

Конституцією України кожному громадянину гарантується недоторканність житла, таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. 

Згідно із законодавством України спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації (СТЗ) застосовуються при проведенні оперативно-розшукової, розвідувальної, контррозвідувальної діяльності, реалізації заходів із боротьби з тероризмом правоохоронними, іншими державними органами, визначеними законом.

СТЗ вилучені з цивільного обігу. Замовляти, використовувати СТЗ у випадках, визначених законом, можуть виключно правоохоронні, інші державні органи – суб’єкти оперативно-розшукової діяльності. Господарська діяльність з розроблення, виготовлення та торгівлі СТЗ підлягає ліцензуванню.

Судові експертизи, експертні дослідження технічних засобів (виробів) на предмет їх віднесення до СТЗ проводяться державною спеціалізованою експертною науково-дослідною установою СБУ – Українським науково-дослідним інститутом спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України (ІСТЕ СБУ).

Судові експертизи (експертні дослідження) проводяться відповідно до базового нормативно-технічного документу – "Загальна методика віднесення об’єктів до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації" (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02.03.2011 за №17.0.01).

Методика визначає загальні принципи проведення експертних досліджень, встановлює й регламентує порядок застосування методів та процедур проведення експертного дослідження. Це дозволяє визначити й обґрунтувати необхідну й достатню сукупність технічних ознак, на підставі яких формулюється висновок експерта щодо віднесення технічного засобу до СТЗ. При проведенні судової експертизи (дослідження) основними критеріями віднесення засобу до СТЗ є технічна придатність та функціональна призначеність цього засобу, які встановлюються на підставі спеціальних знань судового експерта відповідно до вимог та у порядку, визначеному Методикою.

При цьому, до СТЗ відносяться технічні засоби, що можуть бути скритно застосовані для негласного отримання інформації у властивих для вирішення завдань оперативно-розшукової діяльності формах та методах. Поняття "скритність" та "негласне отримання інформації" розуміють у такому значенні:

негласне отримання інформації – процес скритного отримання інформації, що здійснюється без відома і згоди суб’єкта інформації;

скритність – можливість конспіративного застосування технічного засобу, яка зумовлена ступенем захисту від виявлення фактів його встановлення та застосування.

Висновок експерта є результатом визначення технічних характеристик, функціональних можливостей та конструктивних особливостей наданого на дослідження технічного засобу, оцінки його якісних характеристик (скритність, негласність доступу до об’єкта інформаційної діяльності, прихованість керування, безвідмовність функціонування у певних умовах застосування), що притаманні певному типу СТЗ, найближчому аналогу до досліджуваного засобу.

Прикладами суттєвих конструктивних ознак, що визначають якісні характеристики певного виду СТЗ, є:

виконання відео-, аудіозаписуючого пристрою у вигляді звичайного побутового предмета;

значна мінімізація розмірів відео-, аудіозаписуючого пристрою;

конструктивна побудова технічного засобу, яка дозволяє здійснювати швидке та скритне розміщення на об’єкті;

відсутність індикації про режими роботи технічного засобу;

можливість отримання інформації за межами контрольованої зони об'єкта;

мінімізація кількості та багатофункціональність елементів керування;

розмір вхідного отвору для об’єктиву мікротелекамери, який забезпечує можливість його маскування;

маскування місцезнаходження акустичного отвору мікрофону, тощо.

Довідково: правову основу здійснення діяльності у сфері СТЗ становлять закони України "Про оперативно-розшукову діяльність", "Про контррозвідувальну діяльність", Указ Президента України від 13.04.2001 №256 "Про впорядкування виготовлення, придбання та застосування технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку", постанова Кабінету Міністрів України від 27.11.2001 №1450 "Про затвердження Положення про порядок розроблення, виготовлення, реалізації та придбання спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку, інших засобів негласного отримання інформації", Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з розроблення, виготовлення спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку, інших засобів негласного отримання інформації, торгівлі спеціальними технічними засобами для зняття інформації з каналів зв'язку, іншими засобами негласного отримання інформації (затверджені наказом СБУ № 35 від 31.01.2011, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23.02.2011 за № 225/18963), інші закони України, підзаконні нормативно-правові акти та нормативні документи.

СБУ показала шпигунські штучки, використувати які - кримінал (відео)

Шпигунські іграшки - поза законом. Служба безпеки України влаштувала презентацію пристроїв для прихованої відеозйомки та аудіозапису. Їх можна придбати в Україні, але використання є кримінальним злочином. СБУ вже порушила більше 100 справ. На скільки років можна потрапити за ґрати за брелки та ручки із вбудованими відеокамерами - якщо Ви не агент спецслужб - розповість Олександр Аргат.

Респектабельний годинник та окуляри, комп'ютерна мишка та попільничка. Звичайні предмети з незвичайними можливостями. Ви ніколи не дізнаєтеся про вбудований мікрофон, що передає інформацію на чужий мобільний. Або, як у цьому брелку - відеокамеру, здатну фіксувати якісну "картинку".

Такі дива техніки везуть до України на замовлення переважно з Китаю, але використовувати їх мають право лише спецслужби. Та в житті спокусі записати розмови чи дії інших нерідко піддаються ревнивці або приватні детективи.

Утім, без дозволу суду навіть служби безпеки компаній, що слухають своїх співробітників - злочинці.

Василь Клімук, начальник відділу ГСУ СБУ: "Не має права. Я чітко відповів. Не має права, це злочин".

Раніше відповідальність за такі іграшки була адміністративна, а з літа 2010 - кримінальна. Відбутися можна щонайменше штрафом у кілька тисяч гривень, а можна і до в'язниці - на чотири роки. Виправдувальних вироків поки що не було. В СБУ лякають навіть журналістів.

Розпізнати СТЗ, або ж спеціальний технічний засіб, можна за двома ознаками - він замаскований під звичайний предмет і може робити якісний запис. Останнє слово - за експертами СБУ. Вони пояснюють, якими пристроями можна користуватися легально, якщо вже дуже кортить відчути себе шпигуном.

Олександр Гуменський, судовий експерт ІСТЕ СБУ: "Коли натискаєш на кнопочку індикацію дуже добре видно, що він знаходиться у режимі відеозапису. Розумієте, немає прихованості".


Олександр Аргат, Валерій Савицький, 5 канал
Експрес онлайн

1