На Буковині вшанують Юрія Федьковича

На Буковині вшанують Юрія Федьковича

08.08.2016, 00:47

У понеділок, 08 серпня, в області відбудуться заходи із вшанування 182-ї річниці від дня народження видатного українського письменника, буковинського соловія Юрія Федьковича.

Так, о 10.00 відбудеться покладання квітів до пам'ятника Юрію Федьковичу у сквері, що за адресою вул. Університетська, 19-А.

О 10.30 священики відслужать молебень на могилі письменника, що знаходиться на території історико-культурного заповідника «Кладовище по вулиці Зеленій» ( вул. Кишинівська, 1).

Об 11.30 у літературно-меморіальному музеї Юрія Федьковича, що на Соборній, 10, відбудеться літературний вечір «Гостини у Юрія Федьковича. Благая вість «Русалки Дністрової».

Запрошуються представники ЗМІ.

На фото з колекції Едварда Туркевича: Мітинг біля могили Юрія Федьковича. Фото 1940 року

ДОВІДКОВО:

Вже у липні 1940 року до Чернівців приїхали українські письменники Дмитро Косарик, Микола Бажан, Олександр Корнійчук, російські Євген Долматовський, Костянтин Симонов. «Відкрита в м. Чернівцях крамниця радянської літератури користується великим успіхом серед населення міста, – повідомляла газета «Радянська Буковина». – За перші два дні торгівлі продано близько 7 тис. книжок».

14 липня біля могили буковинського Кобзаря Юрія Федьковича відбувся багатолюдний мітинг. Згідно з ідеологічною установкою, захід мав засвідчити: «радянська влада піднесла на небувалу висоту літературу і народну творчість Буковинського народу»

1