На Буковині відновлюють одну з найбільших синагог у Європі

На Буковині відновлюють одну з найбільших синагог у Європі

02.09.2015, 11:39

Колись тут молились, а тепер розбирають руїни. Збудований ще у 1920-му році храм був культовою спорудою районного центру.

- Центральна Новоселицька синагога була тим місцем, куди з’їжджалися жителі не тільки Новоселиці, а й тих сіл, які були поряд. Приходили помолитися Богу. Бажали одне одному гарного дня, гарного врожаю, мирного неба, - розповіла Світлана Дроздовська, історик.

За майже 100 років єврейська синагога бачила ортодоксальних євреїв та Радянський Союз. А за незалежної України стала наркоманським притоном та смітником посеред міста.

За "совка" синагогу використовували як будинок піонерів. Та з початку 90-х років будівля спорожніла та руйнувалася на очах. А відновлювати її ніхто не брався. Адже самих євреїв на Новоселиччині залишилося дуже мало, хоча раніше вони складали 90% населення міста.

- Єврейська національність на території нашого міста - це зараз національна меншина в буквальному розумінні цього слова. Велика кількість людей була розстріляна поблизу кладовища, - зазначила Світлана Дроздовська.

А після Другої світової війни майже всі євреї, що залишились, повернулися до землі обітованої. Тож потреба в існуванні такого храму відпала сама собою. За різними джерелами, у Новоселиці було від 5 до 10 синагог. Та сьогодні їх залишилось лише дві. В одній облаштували спортивну школу, а інша і далі перетворювалася на смітник. 

- Тут було дуже брудно, багато сміття. І це все в центрі міста. Більше того, стіна з боку дороги вже падає. Був, як наркопритон. Такий туалет у центрі міста, - сказав Олег Істратій, депутат Новоселицької районної ради.

І на це ніхто не звертав уваги. Навіть попри те, що поряд Будинок культури, податкова, районна адміністрація і школа. Та нещодавно з безладом таки вирішили покінчити.

- Я побачив, що на стінах дійсно є якісь орнаменти. Почав знімати штукатурку, під нею є дуже цікаві фрески. Почав запрошувати людей, які, дійсно, розбираються у цьому живописі, - повідомив Олег Істратій.

Як виявилося, на стінах синагоги під радянським шаром штукатурки є роботи єврейських майстрів. Ці розписи з'явились ще у 1919 році, коли й будувався храм. А оскільки будівля вже практично зруйнована, то й багато орнаментів в ній не збереглося. Та, як жартують самі євреї, для них немає нічого нереального. Тому синагогу вирішили все ж таки відреставрувати.

- Приїхав Юрій Лівшес із Києва. Він подивився і сказав: "Так, я зможу це зробити. Очистити ці стіни. І зробити так, щоб ми могли наочно подивитись, які фрески тут залишились", - зазначив Олег Істратій.

І побачили неймовірну красу, каже Олег. З допомогою знавців єврейської історії та культури вдалося розшифрувати всі написи та малюнки. На стіні знайшли навіть подяки євреям, які допомагали будувати синагогу. Аби подивитися на цю пам'ятку, до Новоселиці тепер приїжджають туристи з різних куточків світу.

- Близько 80-ти екскурсійних груп. Це США, Ізраїль. Дуже багато людей приїжджають, - підкреслив депутат.

Проте, каже пан Олег, показати її усім охочим не має змоги. Адже будівля в аварійному стані. Особливо це помітно на другому поверсі. Незважаючи на непривабливий зовнішній вигляд та, на перший погляд, невелике приміщення, виявилося, що ця синагога є однією з найбільших у Європі. Тому на прохання допомогти у реставрації відгукнулося багато людей. Вони вже навіть підрахували, скільки це буде коштувати - 1 160 000 доларів. Сума, кажуть, уже майже зібрана.

- Хотілося б зробити музей єврейської культури в Новоселиці. Тому що у нас ще 70 років тому в основі були євреї, - зазначив Олег Істратій.

А приміщення синагоги, кажуть фахівці, чудово для цього підходить. Адже за часів Другої світової війни тут довгий час утримували євреїв у полоні. Містяни ж вважають, що тут можна зробити і синагогу, і музей. Одне одному не заважатиме. 

Джерело: ТВА

1