На Буковині відновлять зруйнований повінню пішохідний канатний міст, який з’єднував Івано-Франківську та Чернівецьку області

На Буковині відновлять зруйнований повінню пішохідний канатний міст, який з’єднував Івано-Франківську та Чернівецьку області

09.12.2014, 12:25

Голова Вижницької районної державної адміністрації Михайло Андрюк зустрівся з делегацією Косівського району. Метою зустрічі є відновлення пішохідного канатного моста між містом Вижниця та селищем Кути. 

За словами керівника району Михайла Андрюка ще 6 років тому, внаслідок повені 2008 року пішохідний канатний міст між Вижницею та Кутами було зруйновано. Міст, який з’єднував Івано-Франківську та Чернівецьку області значно спрощував перехід через річку Черемош. Наразі дорослі та діти змушені ходити автотранспортним мостом, долаючи додаткову відстань у 3-5 кілометри.

«Сьогодні, є чимало звернень жителів обох областей, школярів, студентів, працюючих по обидва боки річки щодо відновлення пішохідного моста. Особливо важко долати зайві кілометри у зимову пору року», - зауважив він. – Ми повинні спільно виробити механізм щодо якнайшвидшого відновлення пішохідного канатного моста, який з’єднує обидві області».

За словами заступника голови Косівської районної державної адміністрації Ярослава Бринського коли розробляли кошторис ліквідації наслідків стихії, до нього включили вартість відновлення кладки, яка є на балансі Кутської селищної ради. Наразі вже укріплено береги, здійснено бетонування та зварювання металевих конструкцій, завезено металеві троси. Кошторисна вартість становить 4,7 млн. грн. Частину коштів використано, а на решту чекати не доводиться, у зв’язку з складною суспільно-політичною ситуацією.

Запропоновано встановити тимчасовий міст, що потребує значно менших витрат.

За результатами зустрічі вирішено розробити кошторис витрат, вивчити питання щодо можливості виділення частини коштів з бюджету Вижницької міської ради та залучення громадськості до даних робіт.

Фото Олега САВЧУКА Замість кладки - сама лишень бетонна основа, а автомобільний міст - за кілька кілометрів.

Довідково: Колись по Черемошу проходив кордон між Румунією й Польщею, які поділили між собою колишню австрійську спадщину. Поєднання одним мостом українських Буковини й Галичини має ще й велике символічне значення. 

1