На Буковині відкриють музей-садибу поетеси Ганни Дущак

На Буковині відкриють музей-садибу поетеси Ганни Дущак

03.07.2023, 11:11

У селі Тисовець Великокучурівській громади відкриють музей-садибу буковинської поетеси Анні Дущак. Відкриття заплановане на 24 серпня.

Про це інформує С4 з посиланням на Чернівецьку обласну раду.

Для цього ще до повномасштабного вторгнення відреставрували хату, у якій народилася та виросла мисткиня. Вартували роботи 650 тисяч гривень, їх виділили із місцевого бюджету.

Наразі триває підготовка експозиції у кімнатах.

«Якщо хтось може поділитися предметами побуту, фото, відеозаписами, які були актуальними в період життя поетеси, будемо вдячні за ваш особистий вклад у збагачення музейних фондів. Телефон: +380504683467. Електронна пошта: muzey.annaduschak(равлик)gmail.com», – каже голова Великокучурівської громади Василь Тодеренчук.

Довідка: Анна Кирилівна Дущак – українська поетеса, новеліст. Народилася 15 жовтня 1959 року у селі Тисовець. Навчалася у місцевій середній школі. У 1975 році, будучи шістнадцятирічною, важко захворіла. Неправильний діагноз медиків та лікування призвели до нерухомості суглобів, з того часу була прикута до ліжка.

Розрадою Анни Кирилівни стала поетична творчість і вона була авторкою збірок поезій, а також новел. Поезії присвячені рідному краю, видатним людям, знайомим, близьким і друзям. У них ідеться про важку долю авторки, вона задумується над сенсом людського буття, виступає проти жорстокого ставлення до навколишнього середовища і природи. Понад сотня її творів покладена на музику.

У 2007 році стала лауреатом Всеукраїнської премії «Жінка ІІІ тисячоліття». У 2009 році Анну Дущак відзначили літературно-мистецькою премією імені Сидора Воробкевича. Була членкинею Національної спілки письменників України. Померла 17 лютого 2010 року.

1