На Буковині відбулися заходи на підтримку єдиної помісної православної церкви  (ОНОВЛЕНО о 23.06)

На Буковині відбулися заходи на підтримку єдиної помісної православної церкви (ОНОВЛЕНО о 23.06)

20.05.2018, 22:40

20 травня 2018 р. вулицями м. Чернівці пройшов Хресний хід та було звершено молебень за Єдину Помісну Православну Церкву на площі Соборній. Також у залі Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка відбувся концерт духовно-патріотичної музики «Богу слава, Героям честь!».

О 14.00 розпочався Хресний хід від храму преподобної Параскеви Сербської, вул. Заньковецька 22, до Соборної площі, де буде звершено молебень «За Єдину Помісну Православну Церкву». Маршрут проліг через вулиці: Заньковецька–Головна–Героїв Майдану–площа Соборна–Івана Франка–Поштова–Філармонії.

За Єдину українську церкву у Чернівцях молилися і дорослі, і діти (ФОТО)

За Єдину українську церкву у Чернівцях молилися і дорослі, і діти (ФОТО)

За Єдину українську церкву у Чернівцях молилися і дорослі, і діти (ФОТО)

За Єдину українську церкву у Чернівцях молилися і дорослі, і діти (ФОТО)

За Єдину українську церкву у Чернівцях молилися і дорослі, і діти (ФОТО)

За Єдину українську церкву у Чернівцях молилися і дорослі, і діти (ФОТО)

За Єдину українську церкву у Чернівцях молилися і дорослі, і діти (ФОТО)

За Єдину українську церкву у Чернівцях молилися і дорослі, і діти (ФОТО)

 «Ми провели громадську молитву на Соборній площі за участю буковинців. До нас приєдналося багато вірян з усіх кутків Буковини, - зазначив архієпископ Чернівецький і Кіцманський УПЦ КП Онуфрій, пише Чернівецька ОДА. - У залі обласної філармонії вшанували наших Героїв, котрі віддавали та віддають життя за долю та незалежність нашої Батьківщини.

Перший заступник голови облдержадміністрації Михайло Павлюк повідомив, що обласна виконавча влада підтримує формування єдиної української Помісної православної церкви.

На Соборній площі священники, зокрема Митрополит Чернівецький і Буковинський Данило, Архієпископ Чернівецький і Кіцманський Української Православної церкви Київського Патріархату Онуфрій та єпископ Чернівецький УАПЦ Владика Герман, помолилися за Єдину Помісну Православну Церкву.
За Єдину українську церкву у Чернівцях молилися і дорослі, і діти (ФОТО)


За Єдину українську церкву у Чернівцях молилися і дорослі, і діти (ФОТО)

За Єдину українську церкву у Чернівцях молилися і дорослі, і діти (ФОТО)

За Єдину українську церкву у Чернівцях молилися і дорослі, і діти (ФОТО)

За Єдину українську церкву у Чернівцях молилися і дорослі, і діти (ФОТО)
 

Разом з громадою міста вулицями пройшли й очільники області та міста. Після спільної молитви до присутніх звернувся голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук. «Сьогодні ми вшановуємо жертв політичних репресій тоталітарного режиму в XXстолітті. Окрім того, під час концерту в обласній філармонії імені Дмитра Гнатюка згадуватимемо новітніх Героїв нашої держави. Також в 2018 році українці очікують ще одну визначну для всього православного світу дату – 1030-річчя хрещення Київської Русі. Прикметно, що саме із Царгорода пролилося на нашу благословенну землю світло християнської віри. Українську церкву було утворено більше 1000 років тому». 

За словами Олександра Фищука, всі ці заходи в комплексі означають єднання українців у прагненні не повторювати помилки минулого, пам'ятати власну історію  та вживати всіх заходів для будівництва сильної, соборної країни. Останнім часом ми розмірковуємо про європейські цінності як вектор розвитку країни. Повинні пам'ятати, що їх основою є в першу чергу християнські чесноти, і найбільша сила та перевага українців у в єдності, прощенні, підтримці.

«Президент України доклав значних зусиль щодо надання Томоса на автокефалію Української православної церкви та появи визнаної Єдиної Помісної Церкви, і держава з нетерпіння очікує рішення Вселенського Патріарха Варфоломія, яке вкотре підтвердить нашу незалежність, соборність, укріпить релігійну свободу в Україні, міжконфесійний мир, посилить права і свободи громадян», - зазначив очільник крайової влади.

Заходи продовжилися о 16.00 у фойє Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка брифінгом представників крайової виконавчої влади, митрополита Чернівецького і Буковинського УПЦ КП Данила, архієпископа Чернівецького і Кіцманського УПЦ КП Онуфрія.

Тема брифінгу: «Ініціатива Президента щодо утворення в Україні Помісної православної церкви, консолідація гілок православ’я заради утвердження суверенітету держави». Представники ЗМІ зможуть поставити запитання обласній виконавчій  владі, духовенству, військовим священикам з приводу ініціатив Президента щодо утворення в Україні Помісної Церкви.

«Сьогодні ми дочекались, що підтримуємо ініціативи Президента та Верховної Ради у напрямку створення в Україні єдиної Помісної Православної церкви, котра має стати монолітом, об’єднавчим органом української держави, і на сьогодні добру волю висловили українська православна церква Київського патріархату УПЦ КП та представник української автокефальної православної церкви владика архієпископ Герман», - зазначив архієпископ Чернівецький і Кіцманський УПЦ КП Онуфрій.

«Ми сьогодні виконуючи ініціативу Президента Петра Порошенка, вирішили провести громадську молитву на Соборній площі за участю буковинців, і на щастя, до нас приєдналося багато вірян, молільників з усіх кутків Буковини. Наші краяни повезли з собою дух молитви в усі куточки нашого краю. Також ми сьогодні перебуваємо в залі обласної філармонії, аби вшанувати наших Героїв, котрі віддавали та віддають життя за долю та незалежність нашої Батьківщини», - додав архієпископ Онуфрій та зауважив, що сьогодні відправлено панахиду за тих, хто загинув з любові до своєї землі, щоб наші діти мали щасливе майбутнє, аби ми колись могли назвати день, коли ми можемо зібратися, подякувати Богу та усміхнутись від щастя в нашій державі на лоні єдиної Помісної української православної церкви

Перший заступник голови облдержадміністрації Михайло Павлюк в рамках брифінгу повідомив, що обласна виконавча влада послідовно втілює та підтримує усі державотворчі процеси, котрі відбуваються в Чернівецькій області, зокрема,  щодо питання формування єдиної української Помісної православної церкви.

«За різними соціологічними опитуваннями, суспільство давно вже очікує об’єднання навколо єдиної православної віри, формування єдиної української православної церкви. Абсолютно слушно зараз розпочаті ці важливі доленосні процеси із звернення Президента України, рішення Верховної Ради. Фактично, ці процеси вже мали місце в новітній історії України: згадаймо 2008,2009 рік, але, на жаль, тоді вони не увінчалися успіхом. Сьогодні ж вони на новому рівні, підтримані всіма центральними органами влади, підтримані мирянами, в цілому українським суспільством, - зазначив посадовець. -  Сьогодні в Чернівцях відбулася надзвичайно важлива подія – це спільна Хресна хода, котра продемонструвала, наскільки багато нас, вірян, котрі хочуть молитись та підтримувати формування єдиної Помісної православної церкви».

Він акцентував, що дуже слушно вибрана дата: нині день пам’яті жертв політичних репресій, і ми всі вшановуємо та пам’ятаємо їх, і шануймо  тих, хто живі, адже і сьогодні є політв’язні та репресовані, котрі візьмуть участь в концерті духовно-патріотичної музики, і пам’ятаймо, за що вони віддали своє життя.

«І сьогодні ми говоримо за весь український світ: де є українська мова, держава, армія та український вибір: як внутрішній, що стосується втілення доленосних реформ, так і зовнішній – щодо обраного шляху – до членства України у  Європейському Союзі, в НАТО. І сьогоднішня подія – це не просто остаточне повернення від Москви до Європи, це – нова геополітична реальність, котра показує, наскільки ми в Україні розуміємо, що для нас наша мова, держава, наша християнська віра, наше майбутнє держави. Тому ці процеси нині вкрай важливі та підтримані, дай Бог усім нам здорового глузду, терпіння, молитви, нехай те, що ми розпочали, буде доведено до логічного завершення, і ми отримаємо Томос, підтримку всіх вірян, тих православних лідерів, котрі роблять багато для розбудови та захисту української держави», - підсумував Михайло Павлюк.

Також Михайло Павлюк подякував УПЦ КП за організацію всіх заходів впродовж цього дня.

Після прес-конференції о 16.30 священнослужителями на сцені філармонії була звершена молитву за жертвами політичних репресій і загиблими Героями.

Також на площі Філармонії відбулась панахида за жертвами політрепресій.

Далі розпочався концерт із молитви «Отче наш», Гімну України, гімну ОУН-УПА, у ньому взяли участь хорові колективи: Академічний камерний хор «Чернівці», хор капеланів Чернівецько-Буковинської єпархії, Вокальний ансамбль «Менестрель» Богословського відділення Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича, Народний аматорський хор Кельменецького району, Архієрейський хор ім. митрополита Євгена Гакмана храму прп. Параскеви Сербської та інші. У їхньому виконанні прозвучать літургійні музичні твори та патріотичні пісні.

Завершився концерт молитвою за Україну «Боже великий, Єдиний».

На захід були запрошені представники крайової влади, очільники релігійних організацій Чернівецької області, капелани, матері та члени сімей загиблих в АТО, учасники АТО, волонтери, меценати-керівники провідних підприємств краю, політичні, культурні діячі, представники патріотичних громадських організацій, молодь. Організатор заходу – Братство православної молоді Буковини Чернівецько-Буковинської єпархії Української православної церкви Київського патріархату.

Використано матеріали molbuk.ua та АСС

1


КОМЕНТАРІ (1)

Це ви анонсуєте те, що буде. Це не реп. з події. Не варта вашої справжньої уваги?

avatar

Flutor

21 травня 2018 09:01