На Буковині вже друге село зробило румунську регіональною

На Буковині вже друге село зробило румунську регіональною

12.11.2012, 12:55

У с. Нижні Петрівці Сторожинецького району Чернівецької області румунській мові надано статус регіональної. Про це йдеться у листі голови Нижньопетровецької сільради народному депутату Геннадію Москалю, повідомили www.buknews.com.ua в прес-службі депутата. Імплементацією положень мовного закону на території сільради займається спеціальна робоча група. За даними Державної служби статистики, румунську мову вважають рідною понад 95 відсотків мешканців Нижніх Петрівців.

Як повідомив кореспондентові УНІАН сільський голова села Нижні Петрівці Костянтин Тарица, таке рішення 8 листопада прийняла депутати сільської ради цього населеного пункту. Водночас, у телефонній розмові Костянтин Тарица зазначив, що остаточно говорити про «прийняте рішення ще зарано, оскільки воно викликало неоднозначну реакцію у селі та районі» і тому, можливо, йому «доведеться повторно скликати сесію і робити певні уточнення».

«Саме тому я поки утримуюся від коментарів до ухвалення нового депутатського рішення», - заявив він.

Раніше, 06.11.2012, прес-служба Геннадія Москаля повідомила таке: Буковинські сільради, в яких румуни становлять абсолютну більшість населення, відмовляються від румунської мови

– Державна служба статистики надала відповідь на моє депутатське звернення щодо розподілу населення за рідною мовою в трьох селах Сторожинецького району – Нижніх Петрівцях, Верхніх Петрівцях та Чудей, – повідомляє народний депутат Геннадій Москаль. – Як бачимо, кількість населення, що вважає своєю рідною мовою румунську, в цих селах становить відповідно 95,70, 94,71 та 82,07 відсотків. А проте, коли я румунською мовою звернувся в ці сільради з проханням розглянути питання про надання румунській мові статусу регіональної (як це й передбачено мовним законом Ківалова-Колесніченка), голови сільрад відповіли, що не володіють румунською мовою, не мають можливості здійснити переклад на українську й просять повторити депутатське звернення українською. Це ж треба настільки боятися не догодити владі, щоб “забути” рідну мову!

Як повідомлялося, 11 вересня Тарасовецька сільрада Новоселицького району Чернівецької області вирішила надати румунській (молдавській) мові статус регіональної в селі.

1