На Буковині судять «липкоруких» членів дільничних виборчих комісій, які привласнювали чужі гроші

На Буковині судять «липкоруких» членів дільничних виборчих комісій, які привласнювали чужі гроші

08.04.2016, 14:26

Днями у Хотинському районному суді розглянуто матеріали кримінального провадження щодо місцевої мешканки, яка обвинувачувалась у привласненні коштів та зловживанні службовим становищем у ході чергової виборчої кампанії.

         Встановлено, що 47-річна вчителька загально-освітньої школи, у відповідності до постанови окружної виборчої комісії з позачергових виборів народних депутатів України від 26 жовтня 2014 року, була призначена на посаду голови дільничної виборчої комісії  та зорганізовувала весь комплексорганізаційно-розпорядчих та адміністративного-господарських обов'язків, пов’язаних із виборчим процесом. Та при цьому, як згодом достовірно засвідчать працівники правоохоронних структур, дбала не лише про справи державної ваги, але й про власні інтереси чисто корисливого характеру.

Зокрема, зловживаючи службовим становищем та поетапно отримавши у листопаді 2014-го в окружній виборчій комісії для виплати заробітної плати двом членам комісії 1 тис. 330 гривень, дані винагороди за працю підлеглим не виплатила, а поповнила ними, попередньо внісши у платіжну відомість підроблений підпис,  власний гаманець.

         Визнавши фігурантку винною в інкримінованих кримінальних правопорушеннях (злочинах), суд за скоєне призначив їй три роки обмеження волі та на два роки позбавив її права обіймати посади, пов’язані із виконанням організаційно-розпорядчих обов’язків. Натомість, служителі Феміди, врахувавши всі «за» та «проти»,  а також на підставі ст. 75 та 76 КК України, від відбування основного призначеного покарання жінку звільнили, встановивши випробувальний дворічний термін та певні обмеження у поведінці.  Окрім того, за цим же вердиктом із засудженої буде стягнуто 368 гривень на на залучення на етапі досудового слідства фахівця-експерта.

         Дана ситуація, коли окремі наші земляки у ході виборчих перегонів 2014 року, нехтуючи законом, вчиняли кримінальні правопорушення, на жадь, не поодинока.  Для прикладу, тільки нещодавно (9 лютого 2016 р.) лаву підсудних Заставнівського районного суду займали одразу троє 37-64-річних місцевих жительок, одна із яких на постійній основі працює фельдшером ФАП, інша - кухарем приватного підприємства, а також тимчасово не працююча мама неповнолітньої дитини, які водночас у ході виборів-2014 обіймали відповідно посади голови, секретаря та члена однієї ДВК. 

         У судовому засіданні було встановлено, що фігурантки виявились причетними до підроблення виборчої та бухгалтерської документаціїта заволодіння 1 тис. 916 гривнями, котрі були призначені для виплати одноразової грошової допомоги трьом іншим членам комісії. І за скоєне суд умовно позбавив їх волі та теж на певний час заборонив обіймати певні посади.

         Ще дещо раніше – впродовж 2015 року – у цьому ж суді за аналогічні кримінально-карані діяння понесли передбачене чинним законодавством покарання, не пов’язане із перебуванням на «зоні», голови дільничних  виборчих комісій  - 50-річна учителька (привласнила 2 тис. 075 грн.),  54-річний начальник місцевого відділення УДППЗ «Укрпошта» (посягнув на 638 грн.),  заступник голови дільничної виборчої комісії - 54-річна працівниця Заставнівського територіального центру соціального обслуговування (привласнив 638 грн.), секретарі дільничних комісй - 24-річний контролер/касир  місцевого відділення  АТ «Ощадбанк»  та  учителька загально-освітньої школи (поповнили власні гаманці на  638 грн. виборчих коштів) тощо.

         За попередньою інформацією матеріали кримінальних проваджень щодо «липкоруких» керівників дільничних виборчих комісій перебувають у проваджені й інших місцевих (районних) судів. Тож час розплати за кримінальні «гріхи» для них ще попереду.

                                             Володимир Драюк, ТУ ДСАУ в області

1