На Буковині скорочують кількість ліжок у лікарнях

На Буковині скорочують кількість ліжок у лікарнях

06.10.2016, 19:43

Загалом у Чернівецькій області заплановано зменшити їх на 20 %. При цьому враховуватимуть і кількість населення, і рівень захворюваності.

У лікарнях Чернівецької області скорочують кількість ліжок. Меншатиме їх і надалі, адже протягом року заплановано оптимізувати більше, ніж 1400. Такі зміни неминучі, оскільки органам виконавчої влади доведеться виконувати постанову Кабінету Міністрів. А отже вже невдовзі українські лікарні будуть забезпечені стаціонарними ліжками у розрахунку не більше 60-ти на 10 тисяч населення. 

Юрій Лесюк, заступник директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА: «Я однозначно є прихильник використання такого терміну як оптимізація. Ми говоримо про те, що нам необхідно раціонально використовувати бюджетні кошти. І зокрема, Якщо ми говоримо про скорочення ліжок. То натомість має бути пропозиція щодо наших громадян з метою отримання більш якісної медичної послуги – це якісь інші варіанти».

445 ліжок скоротять у закладах обласного підпорядкування, 273 ліжка в лікарнях міста і майже на 700 ліжок поменшає в центральних лікарнях та їх філіях. Найбільше оптимізацію ліжкового фонду відчують у Сторожинецькому районі. 

Юрій Лесюк, заступник директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА: «У кожному районі різна кількість населення. Ми приблизно встановили нормативи, які необхідно досягнути саме по районах. Цей норматив складає 30 на 10 тисяч населення, яке проживає в цьому районі, є різні показники, які необхідно досягнути. Найбільша кількість на даний час – це Сторожинецький район – це 932 ліжка. А найменша -  це Герцаївський район – відповідно, де найменша кількість населення – 25 ліжок».

Натомість пропонують альтернативу. 

Юрій Лесюк, заступник директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА: «Альтернатива – це більш широке використання ліжок денного стаціонару. Це, Як варіант, створення соціальних ліжок, наприклад, в системі соціального захисту, де люди теж могли б знайти прилисток».

Оптимізація ліжкового фонду в Чернівецькій області відбуватиметься в 2 етапи. Завершити її заплановано до кінця року. 

Джерело: http://mtrk.com.ua/news/29973-na-bukovyni-skorochuyut-kilkist-lizhok-u-likarnyakh.html

1