На Буковині селяни перестають обробляти свої землі

На Буковині селяни перестають обробляти свої землі

09.08.2015, 20:05

Ми звикли до того, що село — це родючі землі і люди, які люблять на них працювати. Ще якихось десять років назад селяни старались мати чим більше поля, все те засівали, вирощували. Сьогодні, наводить приклад сільський голова Василь Процюк, у Корчівцях люди старшого покоління обробляють 5% землі. На решта територіях росте ліс, ягоди. А загальна площа паїв у Корчівцях — 466 га. Тай голів великої рогатої худоби за десять літ теж суттєво поменшало: з 800 до 240. Це говорить про те, що село старіє, престиж сільськогосподарської праці занепадає. Отже, наші чорноземи простоюють, тоді як ми мусимо закуповувати картоплю в Африці, масло в Польщі… Чи не гріх бути нам бідними?..

Укласти договір з власниками паїв вирішило приватне підприємство „Кам’янка-аграр”. Співпрацюючи з Опришенами, Михайлівкою, Димкою, Купкою, селами Сторожинецького району, звернулось і до Корчівців. За словами менеджера Тамари Дудки, оскільки землі тут не оброблялися з 1994 року, спочатку засіяли сою. А загалом вирощують пшеничку.

Яка вигода селянину, який довірив свої чорноземи? Василь Процюк відповів. По-перше, землі обробляються. По-друге, щороку з власником паю розраховуються пшеницею і цукром. По-третє, „Кам’янка-аграр” за свій рахунок проводить благоустрій центрального сміттєзвалища у Корчівцях, допомагає сільраді профінансувати вуличне освітлення.

Цікаво, що й місцевому населенню, яке бажає попрацювати — теж пропонують заробити.

Лариса Дущак.

Фото Григорія Безверхнього. 

1