На Буковині розмістили автоматичні станції попередження і захисту від паводків за кошти ЄС

На Буковині розмістили автоматичні станції попередження і захисту від паводків за кошти ЄС

23.11.2016, 19:36

Сьогодні, 23 листопада, відбулась зустріч представників крайової влади Буковини та Головного партнера транскордонного проекту «Попередження і захист від паводків у верхній частині басейнів річок Прут та Сірет шляхом впровадження сучасної системи моніторингу з автоматичними станціями – EAST AVERT».

Директор департаменту доступу до зовнішніх фондів Мінприроди Румунії Марісанда Піріану проаналізувала перші підсумки транскордонного проекту, зазначивши, він є хорошим стартом для плідної співпраці між країнами-сусідами. «Цей проект розпочався у листопаді 2013 року і закінчиться у грудні 2016 року. Бюджет проекту становить 9,24 млн. євро, 90% якого – це кошти Європейського Союзу, а 10% - співфінансування трьох країн-учасників проекту. Третина коштів була акумульована саме в Україну, що дозволило встановити 24 автоматичні станції, 2 з яких на кордоні між Україною та Румунією. Окрім того, в Чернівецькій та Івано-Франківській областях запрацювали диспетчерські центри, - наголосила Марісанда Піріану. – Є можливість продовжити проект на додаткових 6 місяців за наявності економії коштів, адже бюджет проекту змінювати не можна. Якщо продовження стане можливим, українська сторона планує побудувати додаткових 6 станцій та модернізувати – 2».

У свою чергу заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Богатирець зазначив, що проект «Попередження і захист від паводків у верхній частині басейнів річок Прут та Сірет шляхом впровадження сучасної системи моніторингу з автоматичними станціями – EAST AVERT» є надзвичайно важливим та необхідним для Чернівецької області. «Відрадно, що наші румунські партнери виявляють зацікавленість у якнайшвидшому тестуванні обладнання та введенні його у експлуатацію, адже у Буковини є негативний досвід повені у 2008 році, коли населення області зазнало великих збитків через відсутність ефективної системи оповіщення про загрозу стихійного лиха», - наголосив Ігор Богатирець.

Радник голови обласної державної адміністрації Віталій Усик поінформував, що йому безпосередньо доводилося займатися ліквідацією стихії у Чернівецькій області, і вже тоді було зрозуміло, що небезпека паводків та повені – спільна проблема як для України, так і для Румунії, система оповіщення була на той момент недосконалою, а даний проект унормовує це питання, його бюджет дозволив створити єдину систему оповіщення на прикордонних територіях, які знаходяться у зоні ризику підтоплення.

1