На Буковині регіонали спокушають опозицію посадою заступника Гайничеру

На Буковині регіонали спокушають опозицію посадою заступника Гайничеру

31.01.2014, 18:01

Радник голови Чернівецької ОДА Олег Унгурян повідомив під час засідання колегії облради, що провадна більшість Чернівецької обласної ради готова збільшити представництво  опозиційних фракцій в керівних органах ради. Зокрема, більшість готова ввести ще одну посаду заступника голови облради і віддати її представнику опозиції. Проте зробити це можна буде тільки за поданням голови ради Михайла Гайничеру, який наразі ще лікується після отриманої 24 січня травми. З контексту розмови стало зрозуміло, що саме цю обставину намагаються використати регіонали, щоб  відтермінувати скликання сесії з найближного понеділка на четвер-п'ятницю. А наживкою, на яку мала би клюнути опозиція і зволікати із діями, якраз є посада заступника голови. 

Сьогодні, о 14.30, нагадаємо, у кабінеті чинного заступника голови обласної ради Валентина Маніліча відбулося заплановане засідання колегії облради. Очікувалося, що на засідання прийде голова ОДА Михайло Папієв, який також є  членом колегії. Побачити публічне явлення губернатора в стінах ОДА завітало чимало журналістів. Проте Михайло Папієв на публіці так і не показався. Натомість в роботі колегії взяв участь його перший заступник Георгій Галиць. 

На колегії розглядалися питання дати проведення позачергової сесії обласної ради і її порядок денний.

Попри те, що саме Г.Галиць залишається формальним керівником фракції Партії регіонів в Чернівецькій облраді, ключові позиції регіоналів щодо актуальних питань організації сесії на колегії озвучив не він, а радник голови Чернівецької ОДА Олег Унгурян. Панові Унгуряну асистували депутати Харабара і Куцак. 

Очевидно, що після публічних виловлювань  пана Галиця в мережі ФБ про те, що режим руйнується на наших очах, він втратив довіру так званих "яструбів", які безумовно є серед буковинських регіоналів. Наразі пан Галиць публічно не коментує події в країні, навіть у ФБ, проте чужі статусти, які він постить на своїй сторінці, дозволяють припускати, що він дистанціюється від радикального крила в Партії регіонів.  

На сьогоднішніх переговорах представники партії регіонів заявили, що контрольована ними більшість не перешкоджатиме включенню в порядок денний всіх без винятку питань, в тому числі тих, розгляд яких ініціює опозиційна меншість. Депутати опозиції привітали таке запізніле прозріння своїх опонетів, які нарешті почали чути не тільки самих себе. Проте довіри до представників влади все ще не мають. На це вказали присутні на колегії народний депутат України Максим Бурбак, депутати облради Салагор і Курко. 

Ще надто свіжою в пам'яті є поведінка депутатів від більшості, які двічі зривали сесії облради, покидаючи без пояснення сесійну залу, щоб не розглядати незручні питання. 

Навіть попри те, що  з більшості питань порядку денного депутатам-регіоналам дозволять голосувати на власний розсуд. Єдине питання, за словами Олега Унгуряна, щодо якого регіонали мають тверду позицію не підтримувати - це питання з вимогою про відставку президента Януковича. Ще одним питання, яке мало стати табу для них, була пропозиція Народної ради голосувати за недовіру голові ОДА Михайлові Папієву. Проте, за наполягання самого Папієва, регіоналам дозволять вільно голосувати також з цього питання. 

Взамін фракція регіонів хотіла б тільки одного, щоб питання про затвердження обласного бюджету розглядалося на сесії першим. 

Цілковитої згоди нардепи так і не дійшли.Опозиційні депутати вимагають, щоб питання недовіри до місцевої влади на сесії розглядали першим, а бюджет - останнім, щоб представники Партії регіонів не покинули сесійну залу передчасно. Можлива дата проведення - 6-7 лютого 2014 року.

Водночас голова облдержадміністрації Михайло Папієв вимагає письмову гарантію від керівників і активістів опозиційних сил, які захопили приміщення крайової влади і створили Народну раду, забезпечення здоров’я і життя депутатам обласної ради на час проведення сесії, а також зобов’язання не чинити тиск на них при прийнятті рішень. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Михайло Папієв сказав що депутати від опозиційних політичних сил повідомили, що йому, мовляв, не бажано приходити до будівлі обласної ради та обласної державної адміністрації, де розміщене його робоче місце, адже вони не несуть відповідальності за дії людей, які зараз розташувались у приміщенні.

"Тут я хочу підкреслити, що я не лише керівник виконавчої влади краю, а й депутат обласної ради, якого обирали виборці й інтереси яких я представляю. Гадаю, політикам, які спромоглись захопити будівлю ОДА, варто це розтлумачити та пояснити громаді", - сказав Михайло Папієв.

1


КОМЕНТАРІ (4)

Чому спокушають ?

Опозиція має законне право на заступника, котре займає запроданець - Маніліч .

В черговий раз будемо обирати по партспискам таких самих манілечей. От гарно придумали , партсписки. хто платить той і в списку, це стосується і очільника Михайлишина.

Надалі будемо мати Коломійців, Юрійчуків й їм подібних. Обираймо панове котів в мішках, тішимо себе майданною перемогою. Що заслуговуємо те і маємо.

avatar

Стійко

31 січня 2014 18:25

avatar

Evgeny Sidorov

01 лютого 2014 15:25

Малініч разом з Папієвим та Галицем не проявив солідарності при втечі з будинку з левами, от за це він і позбудеться своєї посади.

avatar

Дон Педро Чупакабро

01 лютого 2014 18:25

Малініч разом з Папієвим та Галицем не проявив солідарності при втечі з будинку з левами, от за це він і позбудеться своєї посади.

avatar

Дон Педро Чупакабро

01 лютого 2014 18:25