На Буковині проводяться спеціальні семінари для жителів віддалених поселень

На Буковині проводяться спеціальні семінари для жителів віддалених поселень

14.04.2018, 12:58

12 квітня 2018 року у приміщенні Путильської районної державної адміністрації відбувся семінар «Практичні та правові аспекти співпраці громадських рад та органів державної влади в сфері захисту прав громадян».

Під час зустрічі представники громадських організацій та волонтери не лише більше дізнались про свої права, а й розповіли про наболіле. «Учасники АТО повертаються додому і з’ясовують, що земельних ділянок для них бракує. Дайте обіцяне! З такими проханнями ми вже неодноразово звертались до представників влади і Буковини, і столиці України. Поки далі обіцянок не пішло: зі 180 учасників АТО Путильського району 140 досі не отримали земельні ділянки», - розповів голова громадської організації «Спілка учасників АТО Конятинської об’єднаної територіальної громади».

Волонтер Оксана Забродоцька намагається всіляко допомагати українським захисникам. Вона розповіла, що нерідко, на думку учасників АТО, їм пропонують землі, непридатні для користування. «Законом не обумовлена необхідність отримання земельної ділянки за місцем проживання, тому учасник АТО має право отримати земельну ділянку  у будь-якій області України. На жаль, на практиці це не завжди працює. До прикладу, учасники АТО Путильського району хотіли отримати земельні ділянки у Чернівцях, натомість отримали відмови з поясненням, що таких земельних ділянок бракує», - зауважила волонтер.

Як правильно діяти у таких ситуаціях, розповіла експерт з юридичних питань Чернівецької обласної громадської організації «Комітет виборців України»  Ольга Чепель: «По-перше, кожен має право у Державній публічній кадастровій карті земель перевірити наявність вільних земельних ділянок. Важливо розуміти, що учасник АТО може отримати такі земельні ділянки: для індивідуального житлового будівництва, для ведення садівництва та городництва, згідно зі статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

По-друге, учасник АТО, як і кожен громадянин України, може звернутись із інформаційним запитом щодо вільних земельних ділянок до органів місцевого самоврядування (сільської, селищної чи міської ради), якщо земля знаходиться у межах населеного пункту і такий запит можна направити до органів державної влади на місцях, які розпоряджаються державними землями за межами населених пунктів (йдеться про райдержадміністрації, якщо є потреба у земельній ділянці під будівництво,  або до управління Держгеокадастру області, якщо є потреба у земельній ділянці сільськогосподарського призначення)».

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати землю учаснику АТО (консультація Міністра юстиції)

Присутні дізнались, що, згідно з  Законом України «Про доступ до публічної інформації», відповідь надається протягом 5 робочих днів з моменту отримання запиту. Якщо її не надали у цей термін, відповідальні особи можуть бути притягнуті до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Були такі відмови правомірними чи ні, була земельна ділянка придатна до користування чи ні -   можливо зробити висновок лише після того, як будуть надані відповідні документи по кожному випадку, про який розповіли громадські активісти, пояснила юрист.

Про практичні та правові аспекти співпраці громадських рад та органів державної влади в сфері захисту прав громадян детально розповів заступник голови Чернівецької обласної громадської організації «Комітет виборців України» Ігор Баб’юк. Він нагадав, що представники громадських рад мають право переглядати проекти рішень та ухвалені рішення місцевої ради; слідкувати за порядком ухвалення рішень, здійснювати громадську експертизу і не лише. Окрім того, Ігор Баб’юк застеріг представників громадських рад, що у співпраці з органами влади на місцях варто зважати на можливий їх політичний вплив. Йшлося про ті випадки, коли представники влади прагнуть ухвалити непопулярні рішення для жителів і для цього намагаються використовувати громадські ради.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну зауважив, що учасники АТО можуть відстоювати свої права і у суді. Наголосив, що для цього їм не доведеться витрачати кошти з власного гаманця:«Кожен учасник АТО має право на вторинну правову допомогу, тобто може скористатись послугами адвоката, роботу якого оплатить держава». Він нагадав єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Директор Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Мацюк зауважила, що всі дзвінки в межах України на цей номер є безкоштовними і що оператори контакт-центру працюють цілодобово.

На завершення фахівці системи безоплатної правової допомоги, обласної громадської організації «Комітет виборців України» та керівник Вижницького офісу Мережі правового розвитку «Центр правової інформації та консультацій» Чернівецької організації «Комітет виборців України» Галина Єрема розповіли про можливість отримання правової допомоги та роздали присутнім інформаційні буклети на юридичну тематику.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

1