На Буковині працівник державної установи вимагав від фермера хабар 25 тис. грн за реєстрацію сільгосптехніки

На Буковині працівник державної установи вимагав від фермера хабар 25 тис. грн за реєстрацію сільгосптехніки

08.09.2021, 19:05

СБУ викрила корупційну схему реєстрації сільськогосподарської техніки на Буковині

СБУ викрила схему отримання неправомірної вигоди, яку налагодили працівники одного з контролюючих органів у Чернівецькій області спільно зі спеціалістом з проведення обстежень і реєстрації колісних транспортних засобів.

За даними слідства, чиновники на підставі недостовірних документів реєстрували спеціальну сільськогосподарську техніку, в тому числі і транспортні засоби, завезені на територію України з-за кордону з порушенням митного контролю. За таку оборудку зловмисники вимагали від місцевого фермера 25 тис грн.

Оперативники СБУ затримали одного з фігурантів «на гарячому» під час отримання другої частини хабара. 

Під час обшуків за місцем роботи і проживання правопорушника правоохоронці вилучили чорнові записи, документальні матеріали та інші докази протиправної діяльності.

У межах кримінального провадження за ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч.3 ст.369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України триває розслідування щодо встановлення всіх причетних до протиправної діяльності осіб, зокрема працівників Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області. Затриманому на хабарі фігуранту оголошено про підозру.

Заходи із викриття та документування незаконної діяльності  проводилося спільно зі слідчими Нацполіції за процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури.

Пресслужба СБУ в Чернівецькій області

На Буковині правоохоронці задокументували факт зловживання службовим становищем та отримання неправомірної вигоди

 Правопорушник вимагав від місцевого фермера 25 тисяч гривень за сприяння у реєстрації спецтехніки, завезеної на територію України з порушенням митного контролю. Співробітники Слідчого управління ГУНП спільно з працівниками СБУ під процесуальним керівництвом Чернівецької обласної прокуратури викрили буковинця та затримали його під час одержання другої частини неправомірної вигоди.

7 вересня правоохоронці задокументували протиправні дії працівника державної установи. Чоловік пообіцяв посприяти 40-річному фермеру у безперешкодній реєстрації двох одиниць сільськогосподарської техніки, які були завезені в Україну без оформлення відповідних документів. За це правопорушник вимагав 25 тисяч гривень винагороди.

Слідчі поліції внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених:

-        частиною 3 статті 369-2 (Зловживання впливом);

-        частиною 2 статті 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України

Правоохоронці затримали порушника у порядку статті 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.

Під час санкціонованих обшуків за місцем роботи і проживання правопорушника поліцейські вилучили докази його протиправної діяльності.

Наразі правоохоронці перевіряють інформацію щодо причетності до незаконних дій інших осіб, зокрема працівників Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

 Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області

Майже 1000 доларів США за вплив на прийняття рішення щодо реєстрації спецтехніки – Буковинцю повідомлено про підозру

 За процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури жителю Дністровського району повідомлено про підозру у одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднаному з вимаганням такої вигоди (ч. 3 ст. 369-2 КК України).

За даними слідства, 59-річний мешканець Дністровського району Чернівецької області  вимагав та одержав у громадянина неправомірну вигоду у розмірі 25 000 гривень за здійснення ним впливу на посадових осіб Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області щодо реєстрації та обліку спецтехніки, що перебувала у розпорядженні цього громадянина, достовірно усвідомлюючи, що зазначені посадові особи згідно чинного законодавства є службовими особами уповноваженими на виконання функцій держави.

Наразі, вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а також проводяться невідкладні слідчі (розшукові) дії, з метою перевірки причетності інших осіб до вказаної незаконної діяльності.

Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснюють слідчі СУ ГУНП в Чернівецькій області, оперативний супровід – УСБ України в Чернівецькій області.

1