На Буковині посеред Чорнівського лісу встановили пам’ятний хрест розстріляним оркестрантам УПА

На Буковині посеред Чорнівського лісу встановили пам’ятний хрест розстріляним оркестрантам УПА

25.11.2018, 17:50

24 листопада у Чорнівському лісі неподалік села Добринівці Заставнівського району Чернівецької області буковинські добровольці урочисто встановили 3-метровий дубовий хрест на місці розстрілу юних оркестрантів УПА.

Про це повідомляє https://chernivtsi.online/.

Пам’ятний хрест встановили буковинські добровольці, які захищали і захищають Україну від клятого московського ворога на Донбасі. Деревину для хреста безкоштовно надало Хотинське лісництво. Встановлювали хрест добровольці власноруч.

Пам’ятний хрест освятив отець Микола з Церкви Святої Параскеви. Отець Микола, отець Володимир та студенти-теологи відслужили молебень за всіма невинно убієнними – розстріляними у лісі оркестрантами УПА, жертвами комуністичного режиму, померлими під час голодоморів, убитими Героями Небесної Сотні, загиблими на фронті Героями… Коли святі отці співали “Вічная пам’ять…” – пролунав почесний салют.

На відкриття пам’ятного хреста з місцевої влади ніхто не прийшов, хоча їх повідомляли. Не було жодного представника і від крайової влади. Не було і місцевих жителів. Біля встановленого хреста добровольці розпалили вогнище, де присутні зігрівалися і співали українських повстанських пісень. Наприкінці усі дружно виконали Славень України.

За різними оцінками, у 1944 році у яру посеред лісу НКВС розстріляли від 150 до 300 молодих людей. Достовірної інформації про цю страшну трагедію наразі нема, однак є багато версій тієї трагічної події. Місцеві старожили розповідають, що їх вбили лише за те, що вони були українцями… Молоді хлопці та дівчата, ще майже діти, ходили в українських національних строях, співали патріотичних пісень, грали на музичних інструментах – для радянського режиму це було злочином. Тому вони змушені були певний час переховуватися в лісі від переслідувань. Кажуть, що розстріляні хлопці та дівчата були з Галичини, їх називали “галіціяни”. І нібито здав їх “свій” – мешканець села Добринівців, якого вже нема вживих. Місцеві досі не називають його прізвища – бояться… Чоловік, дізнавшись про молодих людей, пообіцяв привезти їм їжу і воду до лісу. Натомість він привів до лісу карателів НКВС, які вночі розстріляли ні в чому невинних юнаків та дівчат. Їхні кістки ще донедавна знаходили у лісі місцеві мешканці… Тіла убієнних так і не були захоронені… Лише частину тіл встигли вивезти родичі на підводах. Решту – порозтягували дикі звірі… У лісі ще нещодавно був страшний смород… Але це лише перекази місцевих старожилів.

1