На Буковині політичні партії посилено рекламують себе на білбордах

На Буковині політичні партії посилено рекламують себе на білбордах

22.08.2020, 11:10

Довготермінові спостерігачі ОПОРИ фіксують білборди у Чернівцях та Чернівецькій області. Найбільше зовнішньої реклами зафіксовано у  Чернівцях, дещо менше у Чернівецькому районі, у Вижницькому та Хотинському, здебільшого на трасах міжрегіонального та міжнародного сполучення.

Найбільше білбордів та сітілайтів зафіксовано від політичних сил: «Слуга народу» із написом: «Україна — це ти», «Перемога Пальчевського» із закликом: «Об’єднуйтесь» та місцевого громадянського руху «Єдина Альтернатива», від якого зустрічається як загальна реклама руху, так і окремих осіб. 

Із фразою: «ПРО/PRO – «за»,  «продуктивна позиція»,  розміщена політична реклама політичної партії «Пропозиція». 

Не так масштабно, але зустрічаються білборди політичної сили «За майбутнє».

Зафіксовано також білборд ГО «Побратими України» із гаслом: «Мер, депутати, виконком  —  геть! Повне перезавантаження влади».

У місті Чернівцях розповсюджена політична реклама потенційного кандидата в очільники міста Віталія Другановського, деякі із підписом «Вірю в Чернівці».

 У Вижницькому районі, а саме у місті Вижниця, присутня зовнішня реклама політичної партії «Європейська Солідарність».

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі «ОПОРА» Тетяни Юзвяк до початку виборчого процесу та набуття організаціями партій статусу суб'єкта виборчого процесу вказана зовнішня реклама не може вважатися передвиборною агітацією. Однак на сьогодні це є політичною зовнішньою рекламою політичних партій згідно вимог статті 1 Закону України «Про рекламу».  Витрати на таку рекламу повинні відображатися у  фінансовій звітності політичних партій, адже відповідно до статті 17 Закону України "Про політичні партії в Україні"  політична партія щоквартально, не пізніше ніж на сороковий день після закінчення звітного кварталу, зобов’язана подати до Національного агентства з питань запобігання корупції звіт про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру (у тому числі її місцевих організацій, які у встановленому порядку набули статусу юридичної особи) шляхом його заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

 За коментарями звертайтеся:

Богдан Старик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Чернівецькій області

 Анна Ноголь, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області

  Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Джерло: https://www.oporaua.org/ 

1