На Буковині парафія села Вахнівці перейшла в юрисдикцію УПЦ КП

На Буковині парафія села Вахнівці перейшла в юрисдикцію УПЦ КП

29.06.2015, 17:40

Село Вахнівці знаходиться у Вижницькому районі Чернівецької області. Воно не велике, всього 60 дворів, а сільська рада знаходиться у селі Лукавцях. Тамтешня православна громада давно мріяла увійти до Української православної церкви Київського патріархату, адже більшість селян вважають, що в Україні має бути своя церква, яка послуговується в богослужбових порядках рідною, українською мовою. Про це повідомляють на сайті Церква.info.

21 червня 2015 року парафіяни храму святого Архистратига Михаїла села Вахнівці зібралися на загальні збори, на порядку денному яких було одне єдине питання – перехід парафії під юрисдикцію УПЦКП. Майже стовідсотково люди проголосували за перехід до української церкви.

- Це рішення визрівало давно, - зізнається староста Микола Ковбиш. - Терпець увірвався, коли вже колишній настоятель, відверто поза храмом і під час самих богослужінь підтримував російську агресію. Люди просили не згадувати під час богослужінь патріарха Кирила, який не тільки не засудив війну, а й у всьому підтримує головного автора конфлікту Путіна. Люди впевнені, що їх рішення додасть морального духу нашим захисникам на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці найбільше довіряють патріарху Філарету та Папі Римському Франциску. Лідери з недовіри - патріарх Московський Кирил та митрополит Онуфрій

Протокол рішення зборів у Вахнівцях завірили печаткою сільської ради і доставили в управління Чернівецько-Буковинської єпархії. Митрополит Чернівецький і Буковинський Данило схвалив прагнення громади перейти до УПЦ Київського Патріархату та благословив наміри.

25 червня 2015 року, у день пам’яті преподобного Онуфрія Великого, було звершено перше богослужіння священиками Чернівецько–Буковинської єпархії УПЦ Київського Патріархату. У храм святого Архистратига Михаїла приїхали благочинний Глибоцького району протоієрей Роман Грищук, благочинний Кіцманського району протоієрей Роман Палійчук, настоятель кафедрального храму прп. Параскеви Сербської з Чернівців протоієрей Микола Семелюк, священики з сусідніх парафій. Святкове богослужіння очолив благочинний Вижницького району протоієрей Ілля Кігніцький.

vidido.ua за матеріалами прес-служби Чернівецької єпархії

1