На Буковині виявили невідомого науці павука і дослідили причини вимирання бджіл

На Буковині виявили невідомого науці павука і дослідили причини вимирання бджіл

29.12.2017, 20:28

Науковці і студенти Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ під керівництвом професора Михайла Марченка упродовж року здійснили ряд важливих досліджень. Реалізувати деякі із них допоміг стереоскопічний мікроскоп, на якому декілька студентів навіть захистили свої магістерські роботи. Мультимедіа та дуже цікавий пристрій  дозволяє роздивитися мікрооб’єкти, які раніше науковці  не могли побачити. Мікроскоп підключений до мультимедійної установки, що дозволяє демонструвати мікрооб`єкти на великому екрані.

Комплекс для біологічних досліджень на базі стереомікроскопу, що включає Conus Pro зі стаціонарною відеокамерою, кільцевим освітлювачем і додатковим об’єктивом дозволяє робити якісні фото, як, наприклад, фото павуків виду Carpathonesticus eriashvilii (КАРПАТОНЕСТІКУС ЕРІАШВІЛІ), самець якого донедавна не був відомий для науки. І лише у 2017 році був описаний науковцями кафедри екології.

Наразі кафедра екології та біомоніторингу у співпраці з кафедрою молекулярної генетики та біотехнології також беруть участь у виконанні завдань українсько-австрійського проекту з моніторингу смертності бджіл. Керівник проекту – професор Федоряк Марія Михайлівна.

Марія Федоряк, професор кафедри екології та біомоніторингу: «Бджолам належить винятково важлива роль як  в біосфері, так  і в забезпеченні продовольчої безпеки людства. І справа не стільки в тому, що бджоли виробляють цінні та корисні продукти (мед, бджолине пилкове обніжжя, пергу, прополіс, отруту, маточне молочко тощо). Справа в тому, що бджоли  забезпечують запилення більшості квіткових рослин як в агроекосистемах, так і в природних екосистемах.  Однак, в останнє десятиліття відбувається глобальне скорочення чисельності бджіл. Так, за даними партнерів, що як і ми беруть участь у моніторингу смертності бджіл під егідою міжнародної дослідницької асоціації COLOSS, після минулої зимівлі 2016/2017 рр. у Німеччині втрачено 44 % бджолиних сімей, що увійшли в зиму, в Іспанії, Бельгії, Австрії, Македонії та деяких інших країнах – більше 20%. Втрати бджолиних сімей  на пасіках України сягнули майже 18 %. На з’ясування масштабів і причин цього явища і спрямовані зусилля міжнародної дослідницької асоціації COLOSS.»

За матеріалами  http://acc.cv.ua/

1