Майже десять гектарів  реліктових дерев кримської чорної сосни загадкового походження ростуть на Буковині понад 80 років

Майже десять гектарів реліктових дерев кримської чорної сосни загадкового походження ростуть на Буковині понад 80 років

14.11.2014, 17:59

Гомін чорної сосни

У природі всі її скарби, які вона плекала мільйонами років, прекрасні і неповторні. Я ж укотре в урочищі Вишнева, що в угіддях Ломачинського лісництва, милуюся насадженнями такого унікального релікту, як кримська чорна сосна.

Ну як же інакше, коли що не дерево (а проростають вони на ділянці майже в десять гектарів), то одне одного краще. Коли того дня навідалися в насадження чорної сосни, що набули статусу «Ботанічна пам’ятка природи», стояла ще напрочуд гарна погода. Тишу лісу раз по раз ледь порушували срібний шурхіт спадаючого листя та лагідний легіт вітру у верховітті дерев.

– Знаєте, я по службі день у день навідуюся в це урочище, але завжди ловлю себе на думці, що ніби уперше, – з любов’ю хвалить своє господар- ство молодий лісничий Андрій Маковійчук. – Все у цьому лісі прекрасне, а надто ж чорна сосна. Для мене і моїх колег-лісівників – це дерево, що із сімейства хвойних, загадкове насамперед своїм походженням. Подивіться: весь ареал чорної сосни компактно розташований майже на одній ділянці. Одні фахівці припускають, що пішла вона з рук людини, інші ж сходяться на думці – що природним шляхом.

– Андрію, а відомо, якого вони віку?

– Звичайно. За нашими даними, вік цього лісу чорної сосни сягає 81 року.

– Пора б її під ніж, адже насадження, як і всіх інших хвойних порід, явно перестигають.

– Та ви що: це ж пам’ятка природи. Тут ніколи не пролунає стук сокири. хіба що сухостій вручну приберемо. Мусимо, адже не для співця буде мовлено, до цього нас зобов’язують закони природи, котра давно молить нашої підмоги.

Як і в цьому випадку оці релікти чорної сосни. Як вид деревини з родини хвойних, вона не являє собою особливої цінності. Та пошанівку і захисту вимагає своїм рідкісним проростанням, як-от тут, в урочищі Вишнева.

Струнами до неба вивищуються дерева чорної сосни в прощальному гомоні пізньої осені. Десь у верховітті на одному з них хазяйновито затукотів строкатий дятел. Ніби й собі ця корисна пташина турбується про «здоров’я» унікального реліктового лісу, надбанням якого є загадкова своїм походженням чорна сосна.

Іван АГАТІЙ.

Фото автора.

Сокирянський держлісгосп.

Джерело: http://gazeta-bukovyna.com/?p=8090

1