На Буковині найдорожче м’ясо в Україні

На Буковині найдорожче м’ясо в Україні

08.11.2017, 19:18

Державна служба статистики оприлюднила рейтинг цін продуктів харчування в областях України за останні два місяці. Буковина є лідером за вартістю м’яса.

На прилавках місцевих ринків широкий асортимент м’яса. Чернівчани придивляються, проте купувати не поспішають. За їх словами, ціни на м’ясо різко подорожчали удвічі.

«Я хотел на борщ грудинку. Но эта грудинка мне не нравится, там больше сала, чем мяса. Здесь все под одну цену продают, поэтому здесь немножко дороже».

«Дуже подорожчало – 90 гривень кілограм. Я беру не часто, раз в місяць, приблизно. Багато м’яса їсти шкідливо, а коли воно дороге, то ще шкідливіше».

Тамара Михайлівна щомісяця купує м’ясо на одному із чернівецьких ринків. Вибирає, переважно, свинину. Нині ж, завітавши знову на ринок, через високі ціни, задумане не придбала.

«Беру ніжки свинячі на холодець. Але, якщо б вони без стегна були, може б були дешевші. Але я спитала і мені сказали 40 грн. кілограм. Це дуже дорого. Десь місяць тому я брала по 25 грн. А з іншого боку – по 30 грн. І я не взяла. А взяла жир свинний, ми любимо, щоб на хлібчик помазати».

Про сьогоднішню ціну на м’ясо, та чому воно подорожчало, продавці на ринку відмовилися розповідати. За даними Держстату, м’ясо за останні два місяці зросло у ціні на 22 гривні за кілограм. Кандидат економічних наук Вікторія Кифяк так аргументує стрибок цін:

«В першу чергу, це пов’язано з тим, що у липні відбулася відміна державного регулювання цін. Отже, ті ціни, які сьогодні є на ринку, вони є ринковими, оскільки ринок м’яса є відкритим, тобто ми можемо сказати, що вони є європейськими. Також до цього призвело зростання мінімального та середнього рівня заробітних плат. Також на галузевому рівні це ризик  африканської чуми, який нещодавно вирував у наших регіонах. А також це пов’язано з тим, що не вистачає дотацій для підтримки виробників великої рогатої худоби і свинини».

Експерт прогнозує, зростання цін на м’ясо до Нового року на 20 відсотків.

 
Джерело: https://bukovyna.tv/na-bukovyni-najdorozhche-myaso-v-ukrayini/
1