На Буковині начальник управління СБУ розповів про результати діяльності  служби (ОНОВЛЕНО)

На Буковині начальник управління СБУ розповів про результати діяльності служби (ОНОВЛЕНО)

09.01.2017, 23:55

Інтерв'ю начальника Управління СБ України в Чернівецькій області Руслана Сторожука про результати діяльності УСБУ за 2016 рік у програмі "Резонанс" Телерадіокомпанії Буковина

У цей складний для держави час, в умовах російської агресії, співробітники Управління достойно протидіють як зовнішнім, так і внутрішнім загрозам. Частина наших колег виконує спеціальні завдання в районі проведення антитерористичної операції на сході України. До речі, першими удар війни прийняли на себе співробітники саме нашого відділу «Альфа». Третього травня 2014 року в результаті бойового зіткнення під час оборони телевізійної вежі в місті Костянтинівці Донецької області 5 бійців отримали поранення різного ступеня важкості. І протягом двох з половиною років співробітники Управління постійно перебувають в ротаціях на сході України. Оскільки діяльність СБУ пов’язана із застосуванням спеціальних негласних форм і методів, це дозволяє оприлюднити лише частину здобутих результатів. Тому я зупинюся на тих окремих, які викликали найбільший резонанс.

Одним із головних напрямків нашої діяльності є протидія тероризму та антиукраїнській діяльності. У 2016 році слідчим відділом Управління зареєстровано 4 кримінальних провадження за ознаками терористичної діяльності. Ось до прикладу. Співробітники управління затримали мешканця Луганщини, який організував протиправну схему фінансування незаконних збройних формувань. Він створив у Луганській області фіктивну банківську установу, через яку перераховував надані бойовиками кошти у гривнях на територію України. Тут він переводив їх у готівку, обмінював на російські рублі і доставляв бойовикам через територію РФ особисто та через кур’єрів. Уже відбувся суд, кошти на понад чверть мільйона гривень конфісковано, окрім того він має заплатити величезний штраф - 340 тисяч гривень і протягом трьох років не зможе займатися фінансово-господарською та адміністративно-розпорядчою діяльністю.

Окрім того, попереджено функціонування каналу переправлення мешканців області на підконтрольну «ДНР/ЛНР» територію для участі в незаконних збройних формуваннях.

У квітні цього року Управліннями СБ України в Чернівецькій та Запорізькій областях викрито транзитний канал незаконного переміщення товарів військового призначення з Російської Федерації до Болгарії. Нами припинено діяльність групи та аккаунтів у соцмережах, які розповсюджували матеріали сепаратистського характеру, спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні.

В Управлінні Служби безпеки в Чернівецькій області працює цілодобова гаряча лінія, куди можна телефонувати у випадках, якщо є інформація про виявлення підозрілих предметів, в тому числі і зброї та боєприпасів, чи підозрілих осіб. Хочу закликати усіх до співпраці у боротьбі з ворогом, щоб спільно забезпечити спокій на Буковині. 

Нашими співробітниками в АТО задокументовано протиправну діяльність майже ста осіб, котрі брали участь у терористичній організації «ДНР» зареєстровано 34 кримінальних провадження. У ході спецоперацій «на гарячому» затримано чотирьох посадовців-хабарників, серед них співробітник Національної поліції та два лікарі. Виявляти і припиняти такі протиправні дії дуже важливо, особливо там, на сході, аби мешканці відчули, що територія України – це територія Закону.

Співробітниками Управління проведено 19 спецоперацій по затриманню службових осіб під час одержання ними неправомірної вигоди; за нашими матеріалами зареєстровано майже сто кримінальних проваджень, з них безпосередньо слідчими органів безпеки – 15.

49 особам оголошено підозри, а вироками суду засуджено тридцяти трьох правопорушників, серед яких є правоохоронці, посадовці органів місцевого самоврядування тощо. 

Якщо в загальному говорити про результати діяльності Управління по лінії боротьби з контрабандою та незаконним переміщенням товарів через державний кордон, то за нашими матеріалами органами досудового розслідування розпочато 22 кримінальні провадження, складено 26 протоколів про порушення митних правил, вилучено предметів контрабанди та порушень митних правил на суму понад 13 мільйонів гривень, ще близько 3 мільйонів конфісковано за рішеннями судів.  

Джерело: сайт http://acc.cv.ua/

1