На Буковині на півмільйона оштрафували ще одного підприємця, на якого працювали п'ятеро не задекларованих робітників

На Буковині на півмільйона оштрафували ще одного підприємця, на якого працювали п'ятеро не задекларованих робітників

02.08.2018, 15:27

Фахівці Держпраці продовжують виявляти факти не задекларованої зайнятості

Не задекларовану зайнятість виявлено у Чернівцях у фізичної особи-підприємця.

Головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління встановили факт підміни трудових відносин цивільно-правовими: до роботи без укладання трудових договорів роботодавець допустила п’ятьох працівників.

Допущення до роботи фізичною особою  - підприємцем працівників без укладеного трудового договору є порушенням норм Кодексу законів про працю України, зокрема, статті 21 - «Трудовий договір» та статті 24 - «Укладення трудового договору».

Як наслідок, посадовими особами Управління Держпраці у Чернівецькій області винесено постанову про накладення на роботодавця, котрий грубо порушив трудове законодавство, штрафу у розмірі 558 450 гривень (п’ятсот п’ятдесят вісім тисяч чотириста п’ятдесят гривень).

Слід підкреслити: запобігання використанню не задекларованої зайнятості -  один із пріоритетних напрямів у роботі Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Так, з початку року фахівцями територіального органу Державної служби України з питань праці  в регіоні виявлено 195 осіб, котрі працювали без належного оформлення трудових відносин: 41 працівника роботодавці допустили до роботи без оформлення трудових договорів; 147 працівників було допущено до  виконання робіт на підставі цивільно - правових угод, які мали ознаки трудових; п’ятьох працівників суб’єкти господарювання працевлаштували без повідомлення органів Державної фіскальної служби.

За результатами інспекційних відвідувань та інформаційно - роз’яснювальної роботи, проведеної фахівцями Держпраці, між роботодавцями області та найманими працівниками з початку року укладено 663 трудові угоди.       

1