На Буковині хочуть повернути контроль за лісовими землями

На Буковині хочуть повернути контроль за лісовими землями

19.01.2016, 19:39

Каші з лісовими землями наварив Азаров ще у 2013, як був прем'єром. 

- Кабінет Міністрів України під керівництвом Азарова прийняв рішення - незаконне абсолютно, антидержавне - передати ці землі держспецлісгоспів АПК у державну власність, - повідомив Ярослав Курко, голова правління Чернівецької обласної організації товариства "Знання".

До того ніхто не порушував питання лісових земель. Люди, які ними колись володіли, пішли у колгоспи, а після розпаду колективних господарств не отримали нічого. Ці території вже ніхто не розпайовував. Натомість земля з лісом перейшла до державних аграрних лісових господарств. 

- Якщо сьогодні проводити інвентаризацію цих земель, то ми виявимо дуже багато фактів, коли держспецлісгоспи приросли землями, які розміщені біля населених пунктів, але вони не знають, скільки цих земель, чиї це землі і до кого вони мають стосунок, - пояснив Ярослав Курко, голова правління Чернівецької обласної організації товариства "Знання".

Тому Чернівецька облрада вирішила передати всі лісові землі від аграрного міністерства до комунального підприємства. Тобто повернути громаді те, що у неї забрали.

- Головна мета цього була, щоб ми ліс, який зараз належить АПК, щоб ми цей ліс передали, створили підприємство комунальної власності обласної ради і передали цей ліс, - сказав Олександр Фищук, голова Чернівецької облдержадміністрації.

Прямий зиск від цього повинні отримати перш за все буковинці. А особливо, коли завершиться об’єднання територіальних громад.

- Громада сьогодні не розпоряджається лісом. Ліс є у державній власності і лісові землі - це державні землі. І навіть земельний податок із цих земель, вкритих лісом, не сплачується на ту територію, де громада. Виникає питання: а чим же громаді розпоряджатися, як керувати?, - підкреслив Віталій Усик, в. о. першого заступника голови Чернівецької ОДА.

Минуло вже чотири місяці відтоді, як обласний парламент засвідчив свою політичну волю - повернути громаді її землі. Та що за цей час зрушило з місця? 

- Ці процеси всі зараз проходять, воно все ще не завершено, - зауважив Олександр Фищук.

На цьому пояснення голови облдержадміністрації вичерпалися. Натомість його заступник звітує: процес почали, а щоб його завершити, треба ще 2-3 місяці.

Це за оптимістичним прогнозом, якщо бюрократія не поглине всі благі наміри. Бо, окрім бажання обласної ради, потрібне ще й добро Києва. А в аграрному міністерстві навряд чи хочуть втрачати 60 гектарів буковинського лісу - саме про них іде мова.

- Проведені вже збори з трудовими колективами, є рішення трудових колективів про згоду переходу їх у комунальне підприємство, є рішення власників майна про згоду передачі їхнього майна на умовах оренди в комунальну власність, є сьогодні рішення, які скасували право користування АПК-івськими держлісгоспами лісовими землями, - пояснив Віталій Усик, в. о. першого заступника голови Чернівецької ОДА.

А ще починають готувати технічну документацію на передачу цих земель комунальному підприємству "Буковиналіс". З часом доведеться замовляти і геодезичні розвідки, і робити інвентаризацію, і виготовляти проекти землеустрою, каже Ярослав Курко. В ідеалі за це треба платити з обласного бюджету. Однак користь від того, запевняє, буде велика. 

- Це невеликі земельні масиви, вкриті лісом, лісовими насадженнями, і вони, як правило, розміщені навколо населених пунктів. Це те місце, де є прекрасні можливості для рекреації та відпочинку, - наголосив Ярослав Курко, голова правління Чернівецької обласної організації товариства "Знання".

А ще це дозволить нарешті привести в буковинські ліси інвестора та налагодити переробку деревини на місці. Бо ж досі Чернівецька область відзначилася тільки вивезенням добротної сировини за кордон під виглядом дров. Натомість могли б облаштувати виробництво, а це і робочі місця, і податки, й зовсім інші прибутки до бюджетів. Та на землі, яка поки що належить державі, у нестабільний час не готовий працювати жоден інвестор. 

Джерело: ТВА

1


КОМЕНТАРІ (3)

Що цей Курко верзе? Правильно Пацурківський його звільнив за профнепридатністю. У Курка взагалі потрібно забрати диплом юриста. Він ще називає скрізь себе гуру з земельних питань. Так от, гуру, землі держспецлісгоспів з 45 року на Буковині державної власності - досі, їх ніхто нікуди не міг передавати. Ярославе Степановичу, ви просто ниций плагіатник, який навіть не здатен за куцим своїм інтелектом зрозуміти те, що за вас вимушені були написати журналісти, бо в темі лісових земель (як і інших категорій) ви, на превеликий сором, виявилися дуб дубом. Я особисто у вас просила коментар до статті на тему якраз лісових земель АПК, мною вперше і підняту. Очікувала коментар місяць, поки саме його за вас не написала. Те саме, на жаль, і Усик. ніякий Мінапк, кабмін чи держагентство з лісових ресурсів нічого не мають до розпордження землями лісогосподарського призначення області, а отже і лісом. Усе в руках самої Буковини. Але в області до рук немає голови - з розумом, волею та совістю. У нас криміналізоване використання земель лісогосподарського призначення, оскільки відбувається воно поза законом і поза здоровим глуздом. І відповідальність цілковито на Фищуку, як розпоряднику від імені держави цими землями. Наразі ваше комунальне підприємство на чолі з Орендовичем - рога і копита. Таким воно і залишиться, якщо далі на справі піаритиметься Курко. Хай би вже і піарився, так хоч би розумно. Соромно за вас, панове.

avatar

Ісаченко

19 січня 2016 19:54

avatar

Myhajlo Tokarjuk

19 січня 2016 22:06

То це путильчанам мало простору для газдування?! Навіть нам, вівцям, зрозуміло, що бракує їм не простору, а розуму. Віддали ж їм у власність найкращі багаті полонини, розпаювали пасовища - ого скільки простору і землі! і що? позаростала земля чагарниками, нам пастися нема де - повимирали отари у тих газдів. Точно, давайте їм розпаюємо тепер ще й ліси! Хай остаточно зас*уть наші газди усі гори.

avatar

вівці - TokarjukУ

19 січня 2016 22:29