На Буковині хочуть мораторій на будівництво малих ГЕС на гірських ріках краю

На Буковині хочуть мораторій на будівництво малих ГЕС на гірських ріках краю

16.07.2015, 01:40

Круглий стіл, присвячений проблемам малої гідроенергетики та питанню доцільності будівництва малих ГЕС у Карпатах проведено сьогодні, 15 липня, в обласній державній адміністрації.

Участь у заході взяв заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Руслан Сенчук, начальник Департаменту екології та туризму облдержадміністрації Ярослав Когутяк, представники екологічних громадських організацій краю, Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області, Чернівецької Державної обласної інспекції рибоохорони, Федерації риболовного спорту Чернівецької області, науковці краю, депутати обласної ради.

Звертаючись до учасників зустрічі, Руслан Сенчук зауважив, що при обговоренні цього питання необхідно об’єктивно та у комплексі враховувати усі аспекти, зокрема, забезпечення робочими місцями у гірських населених пунктах, забезпечення додатковою електричною енергією в контексті стратегічного завдання позбавлення залежності від російського газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Природоохоронці вимагають від Фищука і Гайничеру негайно зупинити будівництво незаконних ГЕС!

На Буковині ГЕСівці продовжують руйнувати стражденний заказник «Черемоський»

Верховна рада України збільшила «зелений тариф» для скандальної малої гідроенергетики

На Путильщині громада протестує проти будівництва міні-ГЕС

Борцям проти ГЕС на межі Косівського та Путильського районів погрожують «відправити в АТО» та «спалити хату», - Бригинець

Чернівецька область накладе мораторій на будівництво малих ГЕС в гірських районах

У свою чергу Ярослав Когутяк поінформував, що Постановою Кабінету Міністрів України затверджено чіткий перелік об’єктів підвищеної екологічної небезпеки, до якого відносяться гідроелектростанції на річках незалежно від їх потужності, включаючи малі гідроелектростанції.

Повідомлено, що в області наразі будується одна міні-ГЕС у Сараті та діє міні-ГЕС у Яблуниці.

Відтак обговорено переваги та недоліки щодо будівництва малих ГЕС. Порушено питання негативного впливу спорудження малих гідроелектростанцій на екосистеми річок, рослинний та тваринний світ та впливу зміни ландшафту та гідрологічного режиму на розвиток туристичного бізнесу.

Насамкінець учасники зустрічі дійшли згоди щодо необхідності впровадження мораторію на будівництво об’єктів малої гідроенергетики на гірських ріках краю.

1