На Буковині готують програму «Зупинимо інфаркт»

На Буковині готують програму «Зупинимо інфаркт»

20.10.2016, 21:26

19 жовтня в Чернівецькому обласного кардіологічному диспансері відбулась виїзна нарада голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука та директора Департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА, доктора медичних наук, професора Оксани Андрієць. Разом з головним лікарем лікувально-профілактичного закладу, головним позаштатним кардіологом Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Іриною Маковійчук керівники обговорили низку питань щодо ефективності роботи кардіологічною служби в області та посилення протидії й запобігання серцево-судинним захворюванням.

Передусім, учасники наради обговорили необхідність зміни назви установи, оскільки наразі вона не відображає суті діяльності закладу. Як поінформувала І. Маковійчук, КМУ «Обласний клінічний кардіологічний диспансер» здійснює не тільки диспансерне спостереження за певною категорією хворих. Це сучасний заклад, де сконцентровані всі можливості надання високоспеціалізованої допомоги хворим кардіологічного профілю (стаціонарне надання медична допомога більше 7,5 тис хворим кардіологічного профілю; цілодобове консультування та невідкладна кардіологічна допомога всім мешканцям області; функціонування ургентного підрозділу інтервенційних кардіологів в цілодобовому режимі (24/7/365), які здійснюють інвазивну діагностику та проводять малоінвазивні втручання на судинах серця; проведення вживлення штучних водіїв ритму; консультування та відбір хворих для направлення на лікування за межі області; координування роботи кардіологічної служи та її співпраця з іншими ланками надання медичної допомоги тощо). Відтак, назва «диспансер» є застарілою й недоцільною.

Крім того, в ході засідання керівники сконцентрували увагу на важливості запровадження в області програми щодо забезпечення населення тромболітичною терапією, розхідними матеріалами для проведення інвазивних втручань при гострому інфаркті міокарда та здійснення профілактики серцево-судинних захворювань. Передбачається, що вона матиме назву «Зупинимо інфаркт» і дозволить суттєво знизити смертність від серцево-судинних захворювань та їх поширеність.

Наразі «Зупинимо інфаркт» вже пройшла всі етапи затвердження в Чернівецькій ОДА і подана Департаментом охорони здоров’я до Чернівецької обласної ради. Очікується затвердження програми на засіданнях комісій облради, а надалі й на сесії.  

Джерело: http://www.bukmed.cv.ua/

1