На Буковині озброєна Державна лісова охорона вигнала з лісу групу дослідників-екологів

На Буковині озброєна Державна лісова охорона вигнала з лісу групу дослідників-екологів

21.07.2017, 17:05

Конфлікт трапився 13 липня 2017 року на території ДП «Берегометське лісомисливське господарство» (Чернівецька область) між громадською «Лісовою вартою» та державною лісовою охороною. 

Активісти проводили виміри деревостанів за допомогою мірних вилок, висотомірів, інших спецприладів та знімали це на відеокамеру.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Букові праліси та старовікові ліси Карпат включено до Списку ЮНЕСКО

Групу  із семи чоловік виявив єгер Берегометського лісництва ДП «Берегометське ЛМГ» Ю.М. Стратій, який  здійснював обхід кварталу 15 урочища Велика Чорнівка.   Єгер по телефону викликав майстра лісу В.І. Олексюка, який  прибув на місце інциденту зі службовою зброєю

Між активістами і лісівниками розгорівся словесний конфлікт. Екологи пояснювали, що вільне перебування у лісах гарантоване громадянам України законом. Зокрема, ст. 23 та ст. 66 Лісового Кодексу України. Побачивши, що спілкування загострюється, майстер лісу В.І. Олексюк зателефонував в. о. лісничого І.В. Кермачу і викликав підкріплення. 

Активісти, у свою чергу,  викликали поліцію. Свою версію подій екологи виклали на сторінці у Фейсбук, яка належить WWF (Всесвітньому фонду дикої природи).  За їх словами,  працівники лісового господарства «з відвертою агресивністю і демонстрацією зброї змусили активістів-науковців вийти з лісу».

Поліція прибула і взяла в усіх пояснення. 

Як повідомили у прес-службі Чернівецького ОУЛМГ, учасники конфлікту з боку лісового господарства визнають, що поводили себе нестримано, а подекуди невиховано. Вони приносять вибачення у активістів-науковців за надмірну емоційність, до якої за будь-яких обставин не повинні опускатися працівники державної лісової охорони України. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лісівники саботують збереження унікальних пралісів та старовікових лісів Буковини

Довідково:

WWF є ініціатором передачі значних лісових ділянок у тисячі гектарів від держлісгоспів іншим власникам і користувачам. Така необхідність, зокрема, обґрунтовується потребою збереження пралісів. 

1