На Буковині «батьківщинівці» з лісівниками обговорили проблеми лісової галузі

На Буковині «батьківщинівці» з лісівниками обговорили проблеми лісової галузі

15.10.2016, 22:44

Буковинські «батьківщинівці» ініціювали зустріч працівників лісового господарства з депутатами місцевих рад різних рівнів. Як повідомляє прес-служба обласної парторганізації ВО «Батьківщина», результатом обговорення стало озвучення проблем лісової галузі та шляхів їх вирішення.

Зустріч відбулася в смт Берегомет Вижницького району. Серед проблем галузі лісівники називали  зміни чинного фіскального законодавства, відсутність фінансування лісових господарств з Держбюджету – ці фактори, на переконання лісівників, суттєво погіршили фінансову спроможність лісових господарств. До цього додаються проблеми з митницею, лісовими угіддями. Продаж лісу на відкритих торгах теж не став панацеєю, адже завдяки йому на ринок заходить іноземний покупець, який піднімає ціну деревини на недосяжний для українських підприємців рівень. На зустрічі порушували й питання про заборону розширення Національних парків, продовження мораторію на продаж кругляка за кордон.

«Оскільки сьогодні часто вимагають, щоб лісгоспи займалися тільки вирощуванням, відновленням та охороною лісових масивів, то виникає питання: за рахунок яких коштів тоді утримувати лісову охорону та проводити лісовідновлення? – каже голова Вижницької райпарторганізації ВО «Батьківщина» Олена Акришора. – Тому правомірно питати про відновлення часткового фінансування з Держбюджету на ці цілі. Раніше лісова охорона повністю утримувалася за рахунок коштів Держбюджету. Цілком поділяю думку, що лісодеревину треба обробляти в нас, і в жодному разі не експортувати кругляк - це ж не тільки додаткові кошти, але й робочі місця. Тому працівники лісової галузі вели предметну розмову про те, щоб не допустити скасування мораторію на вивіз лісу-кругляка, що і було внесено до вимог, які ми надсилаємо до КМУ».

Підсумки обговорення оформлені письмово як звернення до Верховної ради та Кабміну.  Представники місцевого самоврядування взяли ці вимоги лісівників до уваги для вирішення у своїй компетенції на місцевому рівні.

 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Пані Олено! Витрати на лісовідновлення і утримання лісової охорони разом з іншими ви закладаєте у вартість куба. Їх вам, лісівникам, відшкодовують підприємці-деревопереробники при купівлі лісоматеріалів. Ви так, пані, гворите, наче тільки вискочили з дикого лісу. Навіть якщо у вас заберуть бензопилу (а цього не станеться), то ви зможете ще більш успішно продавати деревину на пні і мати ті самі грубі гроші на все! Це для вас що - новина? Тоді навіщо взагалі вам братися за виступи. Дурних розмов і без вас вистачає. Тому усі ці зустрічі - тільки для пустого піару.

avatar

Олені Акришорі

15 жовтня 2016 22:56