На біблійний сад в ЧНУ ізраїльтяни виділили мільйон доларів, але грошей не дали, бо в міністерстві, де працювали Демчак і Лієв колись щезли кошти на парк

На біблійний сад в ЧНУ ізраїльтяни виділили мільйон доларів, але грошей не дали, бо в міністерстві, де працювали Демчак і Лієв колись щезли кошти на парк

03.07.2016, 19:39

Тамара Марусик, проректор ЧНУ ім. Ю.Федьковича розповіла в програмі "Суть речей", що університет так і не має біблійного саду, бо ізраїльська фірма втратила довіру до українського міністерства. Ті, каже, втратили кошти, які мали піти на створення парку.

Тамара Марусик: Може ви пригадуєте, 2012 рік, коли ми запланували і заклали біблійний сад на території Резиденції. На той момент ще був присутній тодішній посол Ізраїлю, зараз покійний, на жаль, помер декілька місяців тому, ми вже вели перемовини з новим послом, який родом з Кишинева. Тоді вони прихильно поставилися до цього, аграрний фонд ізраїльський тоді задекларували мільйон доларів на цей біблійний сад.

Людмила Григорчук: Дали?

Тамара Марусик: Ні, не дали. Події в Україні гальмують ці процеси. Нам сказали так: «Ми свого часу давали гроші на реконструкцію якогось парку садового десь в Україні, і коли ми перерахували гроші на міністерство аграрної політики», - бо вони іншим не мають право давати, - «То ті гроші пропали, десь щезли».

Тому на сьогоднішній день вони не бачать механізму перевести гроші. Довіра втрачена була. Тому на сьогоднішній день немає нічого. Тоді привезли і кедри, посаджені дерева. Був генеральний директор цього фонду. А його коріння з Чернівців, його бабуся з Чернівців. Він дуже прихильно до цього поставився. Наша архітектор Ірина Коротун розробила проект біблійного саду, вона мала їхати в Ізраїль, погодити цей проект, погодити з їхніми проектантами.

Вже навіть підшукали рослини, Костишин, Руденко, отець Микола Щербань випустили книжку «Рослини біблійного саду», де зазначені всі рослини, які є в Біблії.  Ми намагалися це зробити, щоб воно було. Ми коли були в Ізраїлі, делегація наша їздила, то нас водили представники цього фонду по біблійних садах, як у них на каміннях  - рай. Тому ми прагнемо щось зробити, але не завжди воно так легко.

Джерело: http://acc.cv.ua/chernivtsi/12299-na-bibiljnij-sad-v-chnu-izrajiltyani-vidilili-miljon-dolariv-ale-groshej-ne-dali-bo-v-ministerstvi-shchezli-koshti-na-park. Сайт http://acc.cv.ua/

1