Микола Юрійчук: Наявність каналізування – за благо

Микола Юрійчук: Наявність каналізування – за благо

29.09.2015, 18:35

Однією із найважливіших проблем для районів приватних домів Чернівців залишається відсутність каналізування.

Здавалося б, що таке мати власний невеличкий будиночок? Рай! Сусіди не створюють зайвого шуму, є місце для паркування автомобіля, власного городу, ще й дитячого майданчика. Проте не кожен, хто мріє про рай, насправді знає, скільки він коштує. Побудувати будинок – річ недешева. Щоб створити належні умови життя, доведеться вкласти чималу суму. Хто живе у багатоповерхівках, рай, який бачили ми, здався би пеклом…

Вулиця Тихорецька. Неприємний запах, сотні метрів стічних вод та мікроби, які кожен з жителів цього району несе на підошвах взуття у дім. Все це – через відсутність каналізування у низькоповерхових забудовах району. Люди змушені витрачати власні кошти на викопування ями під стоки, а також вивозу нечистот. На це з сімейного бюджету за рік витрачається чимало коштів.

Та проблема полягає в тому, що вивозити стоки потрібно вчасно, і хтось це робить, а інші допускають, що яма переповнюється, – і стають винуватцями затоплення вулиць.

За словами наших сусідів, більшість з них викопують таку яму для кількох будинків: в середньому від 4 до 8.

“У нас яма на 30 метрів кубічних на 7 сусідів. Стоки вивозити потрібно в середньому 1 раз на місяць, іноді – на півтора. Замовляємо три “Камази” по 10 метрів кубічних. За це потрібно заплатити 950 грн. всього, тобто з однієї хати – 100 з лишнім гривень”, – розповідає сусід з району Василь.

Якщо підрахувати, то на вивіз стоків кожна сім’я цього району витрачає від 1200 гривень на рік. Для когось – це незначні кошти, а для когось – мінус одна мінімальна зарплата за місяць.

Проте справа не лише у грошах, алей у шкоді для здоров’я: по-перше, ями не є герметичними, існує вірогідність, що стоки просочуються у криниці, з яких люди п’ють воду. Це якщо вивозити все вчасно. А якщо ями переповнюються і відходи витікають по вулиці? Ви маєте шанс принести додому чимало бактерій...

Тому міській владі варто було би звернути увагу на цю проблему і внести райони з аналогічними потребами в План каналізування міста.

 Микола Юрійчук, активіст, громадський діяч

1


КОМЕНТАРІ (2)

а де цей "громадський діяч" був два, три чи рік тому? Чого виплив лиш перед виборами?

avatar

29 вересня 2015 21:00

Давно щось робить!!!молодець!!!

avatar

29 вересня 2015 21:08